Taper milliarder på spørsmålet «NOK eller euro» ved kontantuttak i utlandet
Nordmenn taper 1,5 milliarder kroner i året på å ta ut penger i utlandet. Det kan unngås ved et simpelt tastetrykk.
Publisert: 24.05.2017 Oppdatert: 18.07.2019
Thomas Fjeld og familien på fire la i år sommerferien til den greske øya Samos, hvor de ferierte i to uker. Med et helt vanlig bankkort fra Danske Bank gjorde Fjeld to kontantuttak fra ulike minibanker i løpet av oppholdet, noe som endte opp med å koste familiefaren over 1000 kroner i ufordelaktig valutakurs.
Den første uken tok Fjeld ut et beløp på 600 euro. Med MasterCards eurokurs for den aktuelle dagen og Danske Banks valutapåslag på 2 % inkludert i omregningen ville uttaket normalt sett endt opp på rundt 5870 kroner. Totalt endte transaksjonen på 6242 kroner, altså omtrent 370 kroner mer. Grunnen? At han valgte å ta ut pengene i norske kroner framfor lokal valuta.
Les også: Skal jeg betale i lokal valuta eller norske kroner i utlandet?
Uttak i norske kroner lønner seg ikke
Når minibanken eller betalingsterminalen spør om transaksjonen skal gjennomføres i «NOK eller euro» velger mange nordmenn å ta ut i norske kroner. Det føles trygt, og man forsikres om at kontoen vil bli belastet med nøyaktig den summen som står på skjermen. Det mange ikke er klar over er at minibanken da har anledning til å bestemme valutakursen selv. Da vil du få en langt dårligere kurs enn om du hadde valgt lokal valuta – altså den valutaen som er gjeldende i landet du besøker, for eksempel danske kroner i Danmark eller euro i Spania.
Den ufordelaktige valutakursen gagner kun eieren av minibanken eller terminalen, og ikke kortutsteder (i dette tilfellet Danske Bank).
Lest denne? Skal du ta ut penger i Norge før du reiser på ferie, eller bør du ta ut penger i utlandet?
Velger du at transaksjonen skal gjennomføres i lokal valuta er det betalingstjenesten du har på kortet ditt som bestemmer valutakursen. Denne kursen er konkurransedyktig og nær den faktiske dagens kurs. Eksempler på betalingstjenester er VISA, MasterCard, Diners Club og American Express.
– Helt forkastelig
I Fjelds tilfelle tilsvarte transaksjonen en eurokurs på 10,40 kroner, mot den faktiske kursen på 9,43 kroner – en hel krone i forskjell per euro. Minibanken ga beskjed om omregningen før transaksjonen ble gjennomført, og siden beløpet ikke var stort nok til å endevende feriebudsjettet totalt lot ikke Fjeld seg affisere. Det gjorde han derimot uken etter, da han ved et uttak i en annen minibank måtte ut med nærmere 750 kroner ekstra ved å velge norske kroner framfor euro.
– Det irriterte meg grenseløst. Jeg synes det er helt forkastelig å kreve så mye uten å gi meg beskjed om det på forhånd, forteller Fjeld til Dinero.no.
For selv om du får oppgitt en gitt vekslingskurs når du tar ut eller betaler i norske kroner er det ikke sikkert du vet hva dagens faktiske eurokurs er, eller tenker over at kursen du får presentert er ufordelaktig.
Les også: Skal du gjøre kontantuttak i utlandet? Velg riktig kredittkort
Siste artikler
Kaster bort 1,5 milliard i året
– Vi ble ikke informert om noe gebyr, og det viste seg at det var nesten 10 % dyrere å ta ut i norske kroner. Hadde jeg fått info om dette kunne jeg trykt «nei», medgir Fjeld.
Ifølge tall TV 2 Nyhetene har lagt fram er ikke Fjeld og familien alene om å bokstavelig talt få lite valuta for pengene: Nordmenn kaster bort vanvittige 1,5 milliarder kroner i året bare på å velge NOK framfor euro ved kontantuttak og betaling i utlandet. Fjeld er klok av skade, og familiefarens oppfordring er krystallklar:
– Ta ut penger i lokal valuta i det landet du besøker. IKKE VELG NOK. Nå vet vi det.