Fem tips for billigere bensin og diesel til båt
Skal du bunkre bensin eller diesel til båten er det lurt å ta forhåndsregler for billigst mulig drivstoff. Her er fem tips som kan hjelpe deg på vei.
Publisert: 23.06.2017
Vi har tidligere skrevet om at prisene for drivstoff på sjøen spriker. En av de som forvirres av dette, er båteier Yngve Thorvaldsen. Han synes det er vanskelig å forholde seg til at én marina selger billigere drivstoff enn den neste.
– Ofte er det billigere å tanke på land selv på dager hvor dieselprisen er høyest, til tross for at det er avgiftsfri diesel på sjøen, sier Thorvaldsen til Dinero.no.
Med 44 000 medlemmer i Facebook-gruppa «Båtfolk på Facebook» delte han et bilde av en dieselpumpe på en marina i Drøbak, som proklamerte «AVGIFTSFRI» med store bokstaver og en literpris på 14,95 kroner.
Reaksjonene lot ikke vente på seg, og han fikk raskt kommentarer som kunne vise til både høyere og lavere literpriser rundt omkring i landet. Med så mye variasjon er det lurt å ta de forhåndsreglene man kan for å tanke opp billigst mulig. Her er våre tips:
1. Hold deg oppdatert på diesel- og bensinpriser for båt
Er du den heldige eier av en båt med dieselmotor kan du nyte godt av å bunkre avgiftsfri diesel. Til tross for at dette i utgangspunktet er et billigere drivstoff, er det flere marinaer som tar seg godt betalt per liter, som sett i Thorvaldsens eksempel ovenfor.
Det betyr at det er viktig for eiere av både bensin- og dieselbåter å følge med på prisnivået rundt omkring i nærområdet. Det er flere måter å gjøre dette på. Båteier Yngve Thorvaldsen anbefaler Facebook som informasjonskanal.
– Facebook er fint. Man kan legge ut oppdatert informasjon om prisene for bensin og diesel. Jeg vil oppfordre alle til å sende ut bilder og informasjon om hvor det er rimelig og hvor det er dyrt, sier han.
Eksempler på grupper hvor man kan informere hverandre om prisnivå er «Drivstoffpriser Båt Sør og Østlandet», «Båtfolk på Facebook», «Diesel pris Vestlandet», med flere.
På land finner man egne apper med oversikt over drivstoffprisene. Til sjøs er det verre, men tilbudet finnes likevel: Siden pumpepriser.no eksisterer for deg som ønsker å oppdatere deg på de aktuelle prisene hos ulike marinaer rundt omkring i landet. Denne databasen kan fritt endres av brukere, men er dessverre ikke like oppdatert som sanntidsinformasjon på eksempelvis Facebook. Det er nettsidens brukere som er ansvarlige for å oppdatere den.
2. Spar drivstoff – kjør i «økonomifart»
De fleste båteiere vet at forbruket av bensin eller diesel er uøkonomisk når man når en viss fart – altså at båten bruker unødvendig mye drivstoff bare du drar på litt for mye ute i havgapet.
Økonomifart og marsjfart er gjerne synonymer, og marsjfarten bestemmes av hvilket turtall som er mest behagelig for båten din – altså det som sliter og støyer minst og bruker minst drivstoff. Dette vil variere fra båt til båt, men vanligvis er turtall på 10 – 20 prosent under maks det optimale for marsjfart.
Også deplasementfart (Hull speed) er økonomisk, men dette er en del senere enn marsjfart. Deplasementfart ligger gjerne på mellom 4 – 9 knop, helt avhengig av størrelsen på båten din.
Kort oppsummert bør du rett og slett unngå å yte maks kapasitet på motoren for å kunne kjøre økonomisk.
3. Fyll drivstoff på land om mulig
– Båteiere med bensinmotorer kan vurdere om de skal fylle når prisene er lave på bensinstasjonene langs veien, sa generalsekretær i NP (Norsk Petroleumsinstitutt), Inger-Lise Melby Nøstvik, da vi spurte om hvordan båteiere kunne skaffe drivstoff billigere.
Det virker som om drivstoffprisene er mye mer stabile for landkrabber enn for de sjøvante. Vi har tidligere skrevet om at man kan spare betydelige summer dersom man følger visse forhåndsregler for når man tanker opp til lands. Prisen på drivstoff hos bensinstasjonene er nemlig lavere visse dager.
For eiere av dieseldrevne båter, er det også mulig å kjøpe avgiftsfri diesel på bensinstasjonene. Dette forutsetter så klart at du bruker den til båten din.
4. Bruk kredittkort med drivstoffrabatt for billigere diesel og bensin
I dagens kredittkortmarked finnes det flere kort som tilbyr rabatt på drivstoff. De ulike bensinstasjonkjedene har gjerne egne rabattkort, men det finnes også allroundere som er stasjonsuavhengige. Eksempler på slike kort er Santander Flexi Visa, DNB MasterCard og Ikano Visa. Også det Esso-orienterte kortet 365Privat gir drivstoffrabatt hos andre bensinstasjoner, skjønt noe lavere enn hos Esso. Vi har testet de fleste kredittkortene med drivstoffrabatt på det norske markedet, og etter vår vurdering gir Santander Flexi Visa den mest fleksible og anvendelige rabatten:
Siste artikler
Santander Flexi Visa kredittkort
Så, hvor mye kan man spare på å betale med kredittkort når man bunkrer diesel eller bensin? Det kommer an på flere faktorer. Har du kredittkort med prosentvis rabatt, er literprisen en av disse faktorene. Høy literpris gir høyt avslag – men det betyr ikke at du skal velge marinaen med den høyeste literprisen for å få størst rabatt. Da går naturlig nok vinninga opp i spinninga.
Pumpen må samtidig akseptere kredittkort. Gjør den ikke det må du nøye deg med å betale med debetkortet. Og selv om pumpen aksepterer kredittkort, er det ikke sikkert du får cashet inn rabatten din: Kredittkort med drivstoffrabatt krever at terminalen du betaler i er registrert med riktig bransjekode (MCC-kode). Mange marinaer er registrert i kategorien «marinas, service & supply» framfor kategorien drivstoffsalg.
På Facebook-gruppen «Båtfolk på Facebook» har flere båteiere delt hvor mye drivstoff som vanligvis går med i båtsesongen. Noen oppgir at de kun bruker 30-40 liter over sesong, mens noen oppgir at de bruker så mye som 5000-7000 liter.
Sett denne? Drivstoff har aldri vært så dyrt som nå
For å gjøre eksempelet ryddig, kan vi si at man får diesel til 10 kroner literen. Bruker du 30-40 liter er nok ikke et kredittkort med drivstoffrabatt noe for deg, men fyller du eksempelvis 2000-5000 liter på en sesong kan du spare mellom 800 og 2000 kroner med rabatten på 4 % fra Santander Flexi Visa.
Her kan du se hvordan andre kredittkort med drivstoffrabatt har gjort det i vår test: Kredittkort med drivstoffrabatt på bensin og diesel (bensinkort).
5. Fyll drivstoff for båt når det er billig, ikke når du må
Ikke et veldig teknisk tips, men greit å ha i bakhodet når du er ute med båten. Putrer du forbi en marina som har usedvanlig billig literpris kan du gjøre lurt i å fylle på litt til tross for at tanken fremdeles har mye å gå på.
Venter du med å fylle til du absolutt må, kan du risikere å måtte ta til takke med dyrt drivstoff, og skjer dette ofte nok kan det utgjøre store summer i løpet av en sesong.