Trenger penger, får ikke lån – 9 Ting du bør prøve!
Har du søkt lån uten å få godkjent lånesøknad? Her ser vi nærmere på årsaker til hvorfor lånesøknaden blir avslått, tips for å få godkjent lån likevel, samt andre ting du kan gjøre for å få inn ekstra penger når du trenger det.
Hva kreves for å få lån?
For å låne penger uten sikkerhet i Norge, stilles det noen grunnleggende krav til deg som søker:
- Alder: Du må være minimum 18 år gammel. De fleste banker krever at du er 20 eller 23 år for å kunne ta opp lån uten sikkerhet.
- Inntekt: Du må kunne vise til fast inntekt, enten i form av lønn eller andre pålitelige inntektskilder. De fleste banker krever minimum 120.000 kr i året, men ofte mer.
- Bosted: Du må ha bostedadresse i Norge.
- Bestå kredittsjekk: Du må bestå kredittsjekken banken utfører av deg. Her ser man blant annet på om det finnes aktive betalingsanmerkninger eller inkassosaker.
Prøv dette hvis du ikke får lån
Enten du oppfyller kravene ovenfor eller ikke, har vi samlet 9 tips til ting du kan gjøre for både å øke sjansene dine for å få lån, eller på andre måter få inn pengene du trenger.
1. Søk hos flere banker
Selv om du får avslag i én bank, kan det være andre banker som godkjenner deg fordi risikoanalysene varierer fra bank til bank. Sørg samtidig for at bankene du søker hos har oppdatert informasjon om inntekt og arbeidssituasjon, slik at du ikke blir vurdert på et utdatert grunnlag.
Vår anbefaling er å søke hos flere banker samtidig. Da får du også et bedre sammenligningsgrunnlag når det kommer til hvem som kan gi deg lavest effektiv rente. Du kan benytte en lånemegler som søker i flere banker på dine vegne på en gang.
2. Søk om mindre lånebeløp
Hvis du har gått hardt ut og søkt om unødvendig høyt lånebeløp tidligere, kan du prøve å sende ny søknad om et lavere lånebeløp. Lavt lånebeløp gir høyere rente, men banken tar mindre risiko ved å låne deg pengene, så sannsynligheten for å få lånet vil øke.
Hvis dette ikke hjelper, må vi gå videre til andre muligheter for å få inn pengene:
3. Bli kvitt eventuelle betalingsanmerkninger
Hvis du har aktive betalingsanmerkninger som hindrer deg i å få lån, er det viktig å bli kvitt disse så raskt som over hodet mulig. En betalingsanmerkning vil ikke bare begrense lånemulighetene dine, men vil også hindre deg i å kunne inngå forsikringer, mobilabonnement og strømavtaler.
For å bli kvitt betalingsanmerkning må du betale beløpet du skylder.
Det finnes muligheter for å få lån med betalingsanmerkning, men de få bankene som tilbyr dette, krever normalt sikkerhet i boligen din.
4. Øke inntekten din
Det er flere grep du kan ta for å øke inntekten på kort sikt. Det enkleste er å selge ting du allerede har. Du kan også forsøke å leie ut tingene dine, skaffe deg en deltidsjobb, utføre skattefrie småjobber for andre eller ta en lønnsamtale på jobben.
Her har vi samlet 17 metoder for å tjene penger fort
5. Refinansiering
Hvis du allerede har et eller flere lån og kredittkort med høye kostnader, kan det være aktuelt å søke om et nytt refinansieringslån for å samle og senke kostnadene på disse.
Kan du refinansiere dem til et rimeligere lån, blir det enklere å betale ned den eksisterende gjelden.
Ved søknad om refinansiering, kreves du at du bruker det nye lånet for å betale ned de gamle. Den store fordelen her er at bankene er lovpålagt å gi deg et rimeligere tilbud enn det du allerede har, hvis de først sender deg et tilbud.
6. Privat lån fra familie eller venner
I noen tilfeller kan det være aktuelt å spørre nære venner og familie om et privat lån. Det kan være med eller uten renter.
Hvis det gjelder et større beløp, anbefaler vi å skrive kontrakt med avtalt nedbetalingstid og forfallsdato for hvert terminbeløp. Pass på å ikke låne mer enn du klarer å betale tilbake fra venner og familie.
7. Kausjonist eller medlåntaker
Hvis du ikke får lån alene, kan det hjelpe å søke sammen med noen andre – enten i form av medlåntaker eller kausjonist.
- Medlåntaker: Å søke lån med en medlåntaker vil si at dere er to personer som søker lånet sammen. Banken vil da ta med både din og medlåntakers inntekt i beregningen, og dere vil begge stå like ansvarlige for lånet. Medlåntaker kan være aktuelt hvis dere skal bruke pengene på noe felles – for eksempel oppussing av felles bolig.
- Kausjonist: At noen stiller som kausjonist innebærer at de stiller med garanti ovenfor banken og tar ansvaret for å betale lånet ditt hvis du ikke klarer det selv. Det vanlige her er at banken tar sikkerhet i kausjonisten sin bolig. Bruk av kausjonist er vanligst i tilfeller der foreldre vil hjelpe barna inn på boligmarkedet.
Det er viktig å påpeke at det innebærer betydelig økonomisk risiko for både medlåntaker og personer som vurderer å stille opp som kausjonist. Tenk godt over dette begge to før en eventuell avgjørelse.
8. Økonomisk hjelp fra NAV
Hvis du har økonomiske utfordringer, kan det være et godt alternativ å kontakte NAV. NAV har flere støtteordninger som kan være aktuelle. Du kan ha rett på sosialhjelp, og NAV tilbyr gratis gjeldsrådgivning hvis du sliter med å betale ned gjeld eller bli kvitt betalingsanmerkninger du allerede har.
9. Rydd opp i økonomien din
At du ikke får lån er gjerne et tegn på at ikke alt står helt bra til når det kommer til den personlige økonomien din. De fleste kan havne i vanskelige situasjoner, og det er smart å ta grep om det så fort som mulig:
- Gjør det du kan for å få inn friske penger
- Gå gjennom alle faste utgifter – Kan du finne rimeligere forsikring, strømavtale, mobilabonnement? Har du abonnementer du kan klare deg uten?
- Prioriter å betale ned dyr gjeld som forbrukslån og kredittkort. Forsøk å refinansiere disse for å få ned kostnadene.
- Sett opp et budsjett du kan forholde deg til i hverdagen for å holde økonomien under kontroll.
Oppsummering om å trenge penger, men ikke få lån
Å trenge penger uten å få lån kan være en frustrerende situasjon. Husk at regelverket bankene følger er der for å beskytte både bankene og oss som forbrukere i å ikke ta opp mer lån enn vi kan håndtere. Får du ikke lån, kan det derfor være et tegn på at økonomien din ikke er helt i orden, og at du må ta noen grep før du kommer deg videre. Vi håper artikkelen er til hjelp og at du har fått noen gode idéer til hva du kan prøve ut!