Hva er valutapåslag? Hvordan fungerer det? Hvilke satser opererer de ulike bankene med? Dette er spørsmål de fleste stiller seg i møte med begrepet, og vi har derfor valgt å ta det i nærmere ettersyn.
Publisert: 09.05.2015 | Oppdatert: 23.07.2019
De fleste er nok klar over at man bør benytte seg av kredittkortet når man befinner seg i utlandet, men langt fra alle besitter kunnskapen om hvilke spilleregler de ulike bankene opererer med. Om du ikke har noen formening om hva et valutapåslag er eller hva det faktisk koster å bruke kortet ditt i utlandet, kan ferien fort bli dyrere enn du hadde sett for deg.
Valutapåslag er blant de tingene man raskt kan overse når man leser gjennom vilkårene for første gang, men da er kjekt å være klar over at dette faktisk er noe absolutt alle betalingskort opererer med.
Tips: Hvis du ikke allerede har kredittkort, kan du lese vår oversikt over beste kredittkort her.
Valutapåslag er enkelt forklart den summen det koster å ta ut penger eller benytte seg av kortet i utlandet. Regelen er at alle betalingskort – være seg kreditt eller debet – har et prosentvis valutapåslag, og denne ligger som regel mellom 1,75 % og 2 % av summen du bruker eller tar ut. Dette er et gebyr kortutsteder tar for å kunne levere omregningskursen de får fra sine bankforbindelser.
Les også: Kredittkort med reiseforsikring – slik fungerer det
Hovedårsaken til at bankene krever valutapåslag på transaksjoner gjennomført i utlandet, er at det er betalingsnettverkene – slik som Visa, MasterCard og American Express – som står for selve kursomregningen. På grunn av at transaksjonen må gjennom flere ledd på veien, kan tiden det tar fra du gjennomfører transaksjonen til den faktisk finner sted, ta alt fra noen timer til noen dager.
I løpet av denne perioden kan valutakursen ha endret seg såpass mye at dersom banken ikke hadde tatt høyde for dette, kunne de risikert å tape penger på transaksjonen.
Det er disse svingningene i valutamarkedet som utgjør risikofaktoren ved valutahandel for kortutsteder, og dette er også grunnen til at det legges på et påslag for alle uttak som gjennomføres i utlandet. Det er kort og godt et sikkerhetsnett for å hindre tap.
Etter en nærmere kikk på flere av de store kredittkortene, ser vi at et valutapåslag på 1,75 % er mer eller mindre de facto bransjestandarden, selv om stadig flere har økt satsen de siste årene. DNB valgte for eksempel å oppjustere fra 1,75 til 1,95 på alle sine kort i starten av 2017, mens Sbanken gikk fra 1,75 til 2 % i samme år.
De laveste valutapåslagene vi har sett i vår undersøkelse er kredittkortene American Express Gold Card og American Express Green Card, som begge har en sats på 1,5 %. Det er samtidig verdt å merke seg at American Express per 2019 går gjennom en omstrukturering av sine produkter for det norske markedet, og at denne satsen kan endre seg innen kort tid.