Test av SpareBank 1 Mastercard Ung kredittkort

Kreditt­grense
150 000 kr
Rente­frihet
45 dager
Årsavgift
0 kr
Alders­grense
18-34 år
Kontakt­løshet
Ja
Smart­betaling
Fitbit og Garmin Pay
Vurdering
Låneeksempel:
Eff. rente 23,9 %. 15.000 o/12 mnd. Kostnad: 1518. Totalt: 16.518
SpareBank 1 ble til i 1996 gjennom opprettelsen av det felleseide selskapet SpareBank 1 Gruppen AS, og er i dag en allianse bestående av 14 selvstendige banker spredt utover det ganske land, Fremtind Forsikring og Landsorganisasjonen i Norge (LO).

SpareBank 1 Mastercard Ung er således bankenes ungdomsalibi, og kan således skilte med ungdommelige ting som rabatt på strømmetjenester og tilgang til en rekke kulturtilbud. Det bidrar dog ikke særlig nevneverdig i den totale vurdering av kortet, for det er nemlig som reisekort at den virkelig stikker seg ut, og dette er noe vi vil komme tilbake til under neste punkt.

Kortet kan uansett by på de sedvanlige 45 dagene med rentefri kreditt, en kredittramme på inntil 150 000 kr kroner og en effektiv rente på 23,9 %.

SpareBank 1 Mastercard Ung: Et ypperlig reisekort for de yngste

Som tittelen indikerer er SpareBank 1 Mastercard Ung først og fremst et ypperlig reisekort for det yngre markedet. Grunnen til dette er først og fremst at kortet ikke har noen tilknyttede gebyrer ved uttak av kontanter i utlandet, noe som virkelig er et gode, all den tid de fleste land i stor grad fremdeles opererer med kontanter.

Utover dette kan SpareBank 1 Mastercard Ung også skilte med en inkludert reise- og avbestillingsforsikring, så lenge man betaler minimum halvparten av de totale reisekostnadene med det aktuelle kortet. Dette vil altså si at forsikringen er gyldig uavhengig av fremkomstmiddel, selv om det stilles krav til minst én overnatting om man benytter seg av fly.

Så lenge dette kravet er imøtekommet, dekker polisen poster som reisegods, forsinket bagasje, forsinket avgang, reisesyke, avbestillingsforsikring og reiseansvar, for å nevne noen av punktene.

Egenandelsforsikring for leiebil

En annen ting finurlig ting med SpareBank 1 Mastercard Ung er at reiseforsikringen også inkluderer egenandelsforsikring for leiebil. For at denne skal være gyldig må du først imøtekomme kravene knyttet til reiseforsikringen, og dernest må du også betale leiebilforholdet i sin helhet med kredittkortet.

En slik forsikring kan fort koste deg opp mot tusen kroner i uka om du må tegne den på stedet, men med dette SpareBank 1 Mastercard Ung er den altså inkludert i reiseforsikringen. Dersom uhellet skulle være ute, er det kjekt å vite at du et dekket for inntil 12 000 kroner per skadetilfelle.

Fordeler og rabatter med SpareBank 1 Mastercard Ung

Som ungdomskort må man naturlig nok appellerende til sine brukere, og av den grunn har man naturlig nok funnet plass til rabatt på strømmetjenester. Med SpareBank 1 Mastercard Ung kan man få inntil 20 prosent rabatt per måned hos kjente merkevarer som Spotify, Netflix, HBO Nordic, Tidal, TV2 Play, Viaplay, Discovery+, Storytel, Amazon PRIME Video, Apple music, YouTube Music Premium, Eurosport Player, Fabel, Disney+ og Strim.no. Det eneste aberet med dette tilbudet er at den har en øvre grense for besparelse på 500 kroner per år, men alle monner drar jo som kjent.

Nylige ble også tjenesten «Penger tilbake» lansert, og med denne kan man få tilbake én prosent på alt man kjøper med kredittkortet, samt 5 % bonusrente på det oppsparte beløpet. Tjenesten koster knappe 10 kroner per måned, en sum man fort kan spare inn igjen om man bruker kortet flittig.

Testen av SpareBank 1 Mastercard Ung kredittkort er utført av Dinero.no og ble sist oppdatert 2023-09-12

Vår vurdering (poengsum): 4/6

Karakterbegrunnelse

Alle kredittkortene vi tester gis karakterer basert på hvordan de scorer i ulike kategorier, og disse vektes igjen etter viktighet:

Rente og gebyrer har en vekting på 32,5 %
Fordeler har en vekting på 32,5 %
Brukeropplevelse har en vekting på 15 %
Helhetsvurdering har en vekting på 20 %
Rente og gebyrer

SpareBank 1 Mastercard Ung oppnår 60/100 poeng i kategorien rente og gebyrer. Kortet kan først og fremst skilte med gebyrfrie uttak i utlandet, og dette er langt på vei det som trekker scoren vesentlig opp i denne sammenhengen. Utover dette bys det på nokså middelmådige rente- og gebyrsatser, men totalt sett ender man allikevel opp med en riktig så respektabel sluttsum.

Fordeler

I kategorien fordeler noterer kortet seg for 55/100 poeng. SpareBank 1 Mastercard Ung kan for all del by på noen kurante rabatter og tilbud, men disse oppleves allikevel som såpass snevre. Det som virkelig hjelper på her er dermed forsikringene, som både inkludere reiseforsikring og egenandelsforsikring for leiebil.

Brukeropplevelse

Videre får SpareBank 1 Mastercard Ung 83/100 poeng i kategorien brukeropplevelse. SpareBank 1 byr på en enkel søknadsprosess via nett i en moderne og lett tilgjengelig innpakning. De svarer også raskt på henvendelser, og er tilgjengelig på flere plattformer. I tillegg byr kortet både på kontaktløs betaling og en egen app-løsning, og det eneste det strengt tatt får trekk for er det noe kjedelige fordelsprogrammet og mangel på valg av egen PIN-kode.

Helhetsvurdering

I vår totalvurdering får kredittkortet 55/100 poeng. Avslutningsvis kan man nokså enkelt oppsummere med at dette er et meget kurant reisekort for de under 34 år. Her bys det nemlig både på reise- og avbestillingsforsikring med egenandelsforsikring for leiebil inkludert, samt gebyrfrie uttak i utlandet. Ved siden av dette bys det også på visse rabatter, men som et daglig kort på hjemmebane blir det nok fort litt for dyrt i drift for de yngste.

Fordeler

 • Gebyrfrie uttak i utlandet
 • Reise- og avbestillingsforsikring inkludert
 • Egenandelsforsikring for leiebil inkludert i reiseforsikring
 • Støtte for Fitbit og Garmin Pay

Ulemper

 • Noe begrenset rabattprogram
 • Skyhøyt gebyr ved uttak av kontanter i innland

Rabatter og bonusordninger

 • «Penger tilbake»: 1 % tilbake på alle varekjøp, samt 5 % bonusrente på oppspart beløp
 • Strømmetjenester: 20 % på valgfri strømmetjeneste¹
 • Avis: 20 % rabatt på leiebil
 • Kulturtilbud: Tilgang til forhåndssalg og rabatter på billetter, samt muligheten for biletter til allerede utsolgte konserter

1. Spotify, Netflix, HBO Nordic, Tidal, TV2 Play, Viaplay, Discovery+, Storytel, Amazon PRIME Video, Apple music, YouTube Music Premium, Eurosport Player, Fabel, Disney+ og Strim.no

Rente og gebyrer

Generelt
Aldersgrense
18 – 34 år
Årsavgift
0 kr
Kredittramme
5000 – 150 000 kr
Rentefrihet
45 dager
Kortutsteder
SpareBank 1
Betalingsnettverk
Mastercard
Kontaktløshet
Ja
Smartbetaling
Fitbit og Garmin Pay
Grenser for varekjøp og uttak
Varekjøp i inn- og utlandet
Inntil disponibelt beløp av kredittgrense
Kontantuttak i inn- og utlandet
20 000 kr/7 dager¹
Bruk i Norge
Varekjøp
0 kr
Kontantuttak i minibank
40 kr + 1 % av sum
Kontantuttak over skranke
40 kr + 1 % av sum
Bruk av posttjenester
40 kr + 1 % av sum
Bruk i utlandet
Varekjøp
0 kr
Kontantuttak i minibank
0 kr
Kontantuttak over skranke
0 kr
Valutapåslag
2 %
Renter
Månedlig nominell rente
1,8 %
Årlig nominell rente
21,6 %
Årlig effektiv rente
23,9 %
Øvrige gebyrer
Erstatningskort
0 kr
Elektronisk faktura
0 kr/mnd
Papirfaktura
45 kr/mnd
Kopi av faktura
0 kr
Overføring fra kredittkort til konto
25 kr + 1 % av sum
«Penger tilbake»
10 kr/mnd
Overtrekksgebyr
70 kr
Purregebyr (1. varsel)
35 kr
Inkassovarsel (2. varsel)
35 kr
Gebyr for betalings­oppfordring (3. varsel)
105 kr
Forsinkelsesrente
8 %
Minimumsinnbetaling per måned
5 % (min. 300 kr)
Låneeksempel
Eff. rente 23,9 %. 15.000 o/12 mnd. Kostnad: 1518. Totalt: 16.518
Beregnes fra onsdager

Forsikringer

Den inkluderte reise- og avbestillingsforsikring er gjeldende for alle reiser, så lenge man betaler minst halvparten eller mer av reisens totale transportkostnader med ditt SpareBank 1 Mastercard Ung-kort. Denne er altså uavhengig av transportmiddel, selv om dagsreiser uten overnatting kun dekkes når man benytter seg av fly.

Utover dette stilles det også krav til at man er medlem av Norsk Folketrygd og har en fast bostedsadresse i Folkeregisteret. Så lenge disse kravene er innfridd gjelder den for reiser på inntil 90 dager for deg og din husstand – som i denne sammenheng er definert som ektefelle, registrert partner eller samboer og barn, stebarn og adoptivbarn eller fosterbarn under 20 år med felles adresse – eller inntil tre andre medreisende.

Samtidig er det verdt å merke seg at samtlige satser er oppgitt i norske kroner, samt at dekningsgraden for avbestilling, reisesyke, hjemtransport og ulykke opphører i det man fyller 75 år. Ved siden av dette vil det også tilkomme en egenandel på 500 kroner for reisegods og ved behandlingsutgifter i Norge.

Dekning
Pr. pers
Pr. skade
Avbestilling
15 000
50 000
Reisegods
15 000
30 000
Verdigjenstander
15 000
20 000
Øvrige gjenstander
10 000
Forsinket reisegods (4 timer)
3000
Forsinket fremmøte
10 000
25 000
Forsinket avgang
1500
4000
Avbrutt reise
1000/døgn
25 000
Innhenting av fastlagt reiserute
20 000
Reisesyke og hjemtransport
Ubegrenset
Ubegrenset
Evakuering
35 000
100 000
Egenandelsdekning for leiebil
12 000
Ulykke invaliditet barn og voksen (0-70 år)
400 000
Ulykke invaliditet voksen (70-75 år)
100 000
Dødsfall barn og voksen (0-70 år)
400 000
Dødsfall voksen (70-75 år)
100 000
Avtaletype
Inkludert forsikring
Forsikringsselskap
Fremtind Forsikring

Såfremt du har imøtekommet kravene til reiseforsikringen, har du også egenandelsdekning for leiebil inkludert. Denne er gyldig så lenge man leier bil fra et registrert bilutleiefirma og forholdet i sin helhet er betalt med ditt SpareBank 1 Mastercard Ung-kort.

Forsikringen dekker egenandelen ved kaskoskader og tyveri av kjøretøy med inntil 12 000 kroner per skadetilfelle.

Avtaletype
Inkludert i reiseforsikringen
Forsikringsselskap
Fremtind Forsikring

Med SpareBank 1 Mastercard Ung har du også muligheten til å tegne deg ID-tyveriforsikring, og denne koster drøye 25 kr/mnd. Ikke ulogisk kan denne vært særs nyttig om du skulle bli utsatt for ID-tyveri, og i denne sammenheng vil du til enhver tid ha tilgang til assistanse og rådgivning via telefon for å begrense skadeomfanget og forebygge videre økonomiske tap. Polisen dekker også juridisk bistand med inntil én million kroner, samtidig som det er verdt å nevne at egenandelen for sistnevnte ligger på 4000 kroner pluss 20 % av de totale kostnadene.

Av den grunn bør du lese nøye gjennom forsikringsvilkårene for å se hvor nyttig denne vil være for ditt vedkommende.

Avtaletype
Betalt tilleggsforsikring
Forsikrings­selskap
Fremtind Forsikring
Pris
25 kr/mnd

Betingelser

I tillegg til en vurdering basert på nøkkeltall fra kredittopplysningsselskap, må du også innfri følgende betingelser for å kunne få dette kortet innvilget:

 • Du må være mellom 18 og 34 år
 • Du må være norsk statsborger
 • Du kan ikke ha noen betalingsanmerkninger
 • Din samlede gjeld kan ikke overstige fem ganger brutto inntekt Nasjonale krav iht. retnings­linjene for utlån av usikret kreditt
 • Du må kunne håndtere en tenkt renteøkning på inntil fem prosentpoeng Nasjonale krav iht. retnings­linjene for utlån av usikret kreditt

Kontakt­informasjon

Kortutsteder
SpareBank 1 Kreditt AS
Org. nummer
975 966 453
Besøksadresse
Søndre gate 4, 7011 Trondheim
Postadresse
Postboks 4794 Torgarden, 7467 Trondheim
Telefon
(+47) 416 06 600
Sperre kort
(+47) 915 07 040
E-post
kreditt@ sparebank1.no

Brukererfaring med SpareBank 1 Mastercard Ung kredittkort

Hva er din erfaring med SpareBank 1 Mastercard Ung kredittkort?