Test av SpareBank 1 Mastercard kredittkort

Kreditt­grense
150 000 kr
Rente­frihet
45 dager
Årsavgift
0 kr
Alders­grense
18 år
Kontakt­løshet
Ja
Smart­betaling
Fitbit og Garmin Pay
Vurdering
Låneeksempel:
Eff. rente 23,9 %. 15.000 o/12 mnd. Kostnad: 1518. Totalt: 16.518 kr
SpareBank 1 er en bankallianse bestående av 16 banker tilknyttet ulike geografiske områder i hele Norge. Alliansen utgjør en av Norges største banker, med over 300 kontorer rundt omkring i landet.

SpareBank 1 Mastercard er bankens kredittkort, og hver filial leverer sitt eget produkt. Det betyr at vilkårene er relativt like, men vil variere noe fra bank til bank. Vi vil derfor sammenligne kredittkortet basert på en gjennomsnittlig vurdering av alle de tilgjengelige kortene.

Reise- og avbestillingsforsikring inkludert med SpareBank 1 Mastercard

SpareBank 1 Mastercard har, som mange andre kredittkort på dagens marked, reiseforsikring inkludert i kortet. For at forsikringen skal være gyldig må du betale minimum halvparten av reisens totale transportkostnader med kredittkortet, være seg fly- eller togbillett eller utgifter knyttet til drivstoff om du velger å dra på bilferie.

Så lenge dette kravet er møtt, dekker polisen poster som reisegods, forsinket bagasje, forsinket avgang, reisesyke, avbestillingsforsikring og reiseansvar, for å nevne noen av punktene.

Kredittkort med egenandelsforsikring for leiebil

En annen ting som er kjekt med SpareBank 1 Mastercard er at reiseforsikringen også inkluderer egenandelsforsikring for leiebil. For at denne skal være gyldig må du først imøtekomme kravene knyttet til reiseforsikringen, og dernest må du også betale leiebilforholdet i sin helhet med kredittkortet.

En slik forsikring koster gjerne mellom flere hundre eller tusen kroner i uka om du må tegne den direkte hos bilutleier, men med dette kortet er den altså inkludert. Forsikringen dekker inntil 12 000 kroner per skadetilfelle.

Supertilbud – kredittkortrabatter fra SpareBank 1

SpareBank 1 sitt fordelsprogram kalles Supertilbud. Det bugner ikke akkurat av tilbud, og det innehar ingen faste rabatter, men når rabattene først lanseres er de gjerne høye. Eksempler på rabatter banken har hatt tidligere er 30 % rabatt på sport- og fritidsutstyr på CDON.com og 40 % rabatt på Bjørn Dæhlie, Bliz Eyewear og Fjellsport.

Du kan få varsel om rabattene tilsendt på SMS, og tilbudene varer gjerne noen dager av gangen. SMS-varslingen kommer noen dager før salget starter, slik at du kan forberede deg litt før en eventuell handel. På overflaten framstår Supertilbud som et godt, om enn noe noe uforutsigbart, rabattsystem.

Nylige ble også tjenesten «Penger tilbake» lansert, og med denne kan man få 1 % tilbake på alt man kjøper med kredittkortet, samt 5 % bonusrente på det oppspart beløp. Tjenesten koster knappe 10 kroner per måned, en sum man fort kan spare inn igjen om man bruker kortet flittig.

Testen av SpareBank 1 Mastercard kredittkort er utført av Dinero.no og ble sist oppdatert 2021-10-06
Vår vurdering (poengscore): 4 av mulige 6.

Karakterbegrunnelse

Alle kredittkortene vi tester gis karakterer basert på hvordan de scorer i ulike kategorier, og disse vektes igjen etter viktighet:

Rente og gebyrer har en vekting på 32,5 %
Fordeler har en vekting på 32,5 %
Brukeropplevelse har en vekting på 15 %
Helhetsvurdering har en vekting på 20 %
Rente og gebyrer

SpareBank 1 Mastercard oppnår 60/100 poeng i kategorien rente og gebyrer. Kortet scorer greit på vilkårene for både renter og gebyrer, men har et stykke opp til toppsjiktet i denne testen. Det er også verdt å merke seg at banken kommer til å fjerne uttaksgebyret for kontantuttak i utlandet fra og med 1. mai, og da vil nok også scoren endre seg noe.

Fordeler

I kategorien fordeler noterer kortet seg for 54/100 poeng. SpareBank 1 Mastercard har et lite og relativt kjedelig fordelsprogram kalt Supertilbud, så det er ikke dette som drar snittet opp her. Det er nemlig forsikringspakken, som både har egenandelsforsikring for leiebil og reise- og avbestilling inkludert i prisen.

Brukeropplevelse

Videre får SpareBank 1 Mastercard 83/100 poeng i kategorien brukeropplevelse. SpareBank 1 byr på en enkel søknadsprosess via nett i en moderne og lett tilgjengelig innpakning. De svarer også raskt på henvendelser, og er tilgjengelig på flere plattformer. I tillegg byr kortet både på kontaktløs betaling og en egen app-løsning, og det eneste det strengt tatt får trekk for er det kjedelige fordelsprogrammet og mangel på valg av egen PIN-kode.

Helhetsvurdering

I vår totalvurdering får kredittkortet 65/100 poeng. Så totalt sett er dette et ganske så gjennomsnitlig kort på mange punkter, ei heller bidrar det med så altfor mye spennende om man sammenligner det med sine konkurrenter. Men med det sagt, så er dette absolutt et greit kort.

Fordeler

 • Gebyrfrie uttak i utlandet
 • Reise- og avbestillingsforsikring inkludert
 • Egenandelsforsikring for leiebil inkludert i reiseforsikring
 • Rabatter via Supertilbud
 • Støtte for Fitbit og Garmin Pay

Ulemper

 • Noe begrenset rabattprogram
 • Skyhøyt gebyr ved uttak av kontanter i innland

Rabatter og bonusordninger

Foruten om muligheten til å få 1 % tilbake på alt man kjøper med kortet og 5 % bonusrente på oppspart beløp med tjenesten «Penger tilbake», samt inntil 20 % rabatt på leiebil gjennom Avis, kan SpareBank 1 også skilte med fordelsprogrammet Supertilbud. Her varierer tilbudene fra måned til måned, som oftest med en varighet på noen få dager. Under kan du se eksempler på tidligere rabatter:

Tidligere rabatter:

 • 30 % rabatt på sport- og fritidsutstyr på CDON.com
 • 40 % rabatt på Bliz Eyewear
 • 40 % rabatt på Bjørn Dæhlie
 • 40 % rabatt på Fjellsport

Du kan få varsel om rabattene tilsendt på SMS, og tilbudene varer gjerne noen dager av gangen. SMS-varslingen kommer noen dager før salget starter, slik at du kan forberede deg litt før eventuell handel. For å melde seg på sms-varslingen send kodeord >SUPER< til 02455.

Rente og gebyrer

Generelt
Årsavgift
0 kr
Kredittramme
5000 – 150.000 kr
Rentefrihet
45 dager
Kontaktløshet
Ja
Smartbetaling
Fitbit og Garmin Pay
Grenser for varekjøp og uttak
Varekjøp i inn- og utlandet
Inntil disponibelt beløp av kredittgrense
Kontantuttak i inn- og utlandet
20.000 kr/uke¹
Bruk i Norge
Varekjøp
0 kr
Kontantuttak i minibank
40 kr + 1 % av sum
Kontantuttak over skranke
40 kr + 1 % av sum
Bruk av posttjenester
40 kr + 1 % av sum
Bruk i utlandet
Varekjøp
0 kr
Kontantuttak i minibank
0 kr
Kontantuttak over skranke
0 kr
Valutapåslag
2 %
Renter
Månedlig nominell rente
1,8 %
Årlig nominell rente
21,62 %
Årlig effektiv rente
23,9 %
Øvrige gebyrer
Erstatningskort
0 kr
Elektronisk faktura
0 kr/mnd
Papirfaktura
45 kr/mnd
Kopi av faktura
0 kr
Overføring fra kredittkort til konto
25 kr + 1 % av sum
«Penger tilbake»
10 kr/mnd
Overtrekksgebyr
125 kr
Purregebyr (1. varsel)
35 kr
Inkassovarsel (2. varsel)
35 kr
Gebyr for betalings­oppfordring (3. varsel)
105 kr
Forsinkelsesrente
8 %
Minimumsinnbetaling per måned
3,5 % (min. 250 kr)
Låneeksempel
Eff. rente 23,9 %. 15.000 o/12 mnd. Kostnad: 1518. Totalt: 16.518 kr
Beregnes fra onsdager

Forsikringer

Den inkluderte reise- og avbestillingsforsikring er gjeldende for alle reiser, så lenge man betaler minimum halvparten eller mer av reisens totale transportkostnader med SpareBank 1 Mastercard. Denne er altså uavhengig av transportmiddel, selv om dagsreiser uten overnatting kun dekkes når man benytter seg av fly, samtidig som reisen også må startes og avsluttes i Norge.

Utover dette stilles det også krav til at man er medlem av Norsk Folketrygd og har en fast bostedsadresse i Norge i henhold til Folkeregisteret. Så lenge disse kravene er innfridd gjelder den for reiser på inntil 90 dager for deg og din husstand – eller inntil tre andre medreisende – og i denne sammenhengen er en husstand definert som ektefelle eller samboer og barn under 20 år med felles adresse. Dersom man er et større følge enn dette, dekker forsikringen kun de tre yngste i reisefølge.

Samtidig er det også verdt å merke seg at det påløper en egenandel på 500 kroner for reisegods og behandlingsutgifter tilknyttet ulykker.

Reisesyke og hjemtransport
Ubegrenset dekningsgrad
Avbestilling
Inntil 15 000 kroner per person og inntil 50 000 per skadetilfelle om man er et større reisefølge
Evakuering
Inntil 35 000 kroner per person og inntil 100 000 per skadetilfelle
Forsinket fremmøte/innhenting
Inntil 10 000 kroner per person og inntil 25 000 per skadetilfelle om man er et større reisefølge
Forsinket avgang, innhenting og merutgifter til overnatting
Inntil 1500 kroner per person og inntil 4000 per skadetilfelle om man er et større reisefølge
Forsinket bagasje ved utreise
Inntil 3000 kroner per person ved mer enn fire timers forsinkelse
Innhenting av fastlagt reiserute
Inntil 20 000 kroner per skadetilfelle
Avbrutt reise
Inntil 1000 kroner per person per døgn og inntil 25 000 per skadetilfelle
Reisegods
Inntil 15 000 kroner per person og inntil 30 000 per skadetilfelle om man er et større reisefølge
Verdigjenstander
Inntil 15 000 kroner per person og inntil 20 000 per skadetilfelle om man er et større reisefølge
Øvrige gjenstander
Inntil 10 000 kroner per skadetilfelle
Reiseulykke
Både voksne og barn er dekket for inntil 400 000 kroner per skadetilfelle som følge av medisinsk invaliditet eller død, mens denne satsen reduseres til 100 000 etter man har fylt 70 år og opphører i det man fyller 75 år
Avtaletype
Inkludert forsikring
Forsikrings­selskap
Fremtind Forsikring

Egenandelsforsikring for leiebil er inkludert i reiseforsikringen i ditt SpareBank 1 Mastercard kredittkort, med en forutsetning at du betaler halvparten av transportkostnadene og alle kostnader for leiebilen med kortet.

Forsikringen koster ingenting, og du er forsikret med inntil 12 000 kroner per skadetilfelle.

Med denne forsikringen kan du spare deg for flere tusen kroner når du leier bil.

Avtaletype
Inkludert i reiseforsikringen
Forsikrings­selskap
Fremtind Forsikring

Med SpareBank 1 Mastercard har du også muligheten til å tegne ID-tyveriforsikring til den nette sum av 25 kr/mnd. Som navnet indikerer kan denne være svært nyttig om du skulle bli utsatt for ID-tyveri, og i denne sammenheng vil du til enhver tid ha tilgang til assistanse og rådgivning via telefon for å begrense skadeomfanget og forebygge videre økonomiske tap. Polisen dekker også juridisk bistand med inntil en million kroner, samtidig som det er verdt å nevne at egenandelen for sistnevnte ligger på 4000 kroner og 20 % av de totale kostnadene.

Av den grunn bør du lese nøye gjennom forsikringsvilkårene for å se hvor nyttig denne vil være for ditt vedkommende.

Avtaletype
Betalt tilleggsforsikring
Forsikrings­selskap
Fremtind Forsikring
Pris
25 kr/mnd

Betingelser

I tillegg til en vurdering basert på nøkkeltall fra kredittopplysningsselskap, må du også innfri følgende betingelser for å kunne få dette kortet innvilget:

 • Du må ha fylt 18 år
 • Du må være norsk statsborger
 • Du kan ikke ha betalingsanmerkninger
 • Din samlede gjeld kan ikke overstige fem ganger brutto inntekt Nasjonale krav iht. retnings­linjene for utlån av usikret kreditt
 • Du må kunne håndtere en tenkt renteøkning på inntil fem prosentpoeng Nasjonale krav iht. retnings­linjene for utlån av usikret kreditt

Kontakt­informasjon

Kortutsteder
Sparebank 1 Gruppen AS
Org. nummer
975 966 372
Kredittgiver
Sparebank 1 Gruppen AS
Org. nummer
975 966 372
Besøksadresse
Storgata 65, 9008 Tromsø
Postadresse
Postboks 778 Sentrum, 0106 Oslo
Telefon
(+47) 77 62 20 00
Sperre kort
(+47) 915 07 040
E-post
epost@​sparebank1.no

Brukererfaring med SpareBank 1 Mastercard kredittkort

Hva er din erfaring med SpareBank 1 Mastercard kredittkort?