Test av St1 Mastercard kredittkort

Kreditt­grense
100 000 kr
Rente­frihet
40 dager
Årsavgift
0 kr
Alders­grense
18 år
Kontakt­løshet
Ja
Smart­betaling
Apple Pay
Vurdering
Låneeksempel:
Eff. rente 24,58 %. 15.000 o/12 mnd. Kostnad: 1862. Totalt: 16.862
I løpet av de siste årene har så og si samtlige bensinkjeder her til lands lansert sine egne kredittkort, og finske St1 ønsker selvfølgelig ikke å være noe dårligere. Som bensinkort flest er også St1 Mastercard myntet på de mest trofaste kundene, og selv om det på overflaten kan virke litt snodig at de fleste rabattene her er tilknyttet Shell, så har det sin naturlige forklaring. Kortet utstedes nemlig av St1 Finance, som i tillegg til St1 også eier samtlige Shell-stasjoner i Norge, Sverige og Finland.

Det første spørsmålet som melder seg er naturlig nok hvor godt dette kortet gjør det blant de øvrige drivstoffaktørene på markedet? Vel, det avhenger i stor grad av hvor mye du benytter deg av kortet. St1 opererer nemlig med en inndeling i medlemsnivå etter hvor mange poeng man oppnår, og her mottar man ett bonuspoeng per 10 brukte krone på kjøp utenfor Shell og to poeng på kjøp hos Shell. Det øverste nivået har den småfrekke tittelen Superduper, og kan skilte med hele 55 øre per liter i drivstoffrabatt i form av Trumf-bonus; altså ikke helt ulikt hvordan Trumf Visa fungerer. Det er med andre ord en god del å hente med dette kortet så lenge man er en ytterst trofast kunde, men for den som foretrekker å tanke litt overalt er det ikke nødvendigvis så altfor mye spennende å spore her.

Med St1 Mastercard får du i alle fall inntil 40 dagers rentefri kreditt med en kredittramme på inntil 100 000 kr kroner og en effektiv rente på 24,58 %.

Drivstoffrabatt hos Shell og St1

Ingen kredittkort tilknyttet en bensinkjede kan kalle seg komplett uten noen form for drivstoffrabatt, og heller ikke her er St1 Mastercard unntaket fra regelen. På dette punktet opererer dog de aller fleste med en fastsatt sats, men her har derimot St1 valgt å gå en litt annen vei. Kjeden belønner nemlig sine mest trofaste kunder gjennom en tredelt inndeling i medlemsnivåer, henholdsvis super, duper og superduper.

Som nevnt tidligere, byr St1 Mastercard på ett bonuspoeng per brukte 10 kroner på kjøp utenfor Shell og to bonuspoeng per brukte 10 kroner hos Shell. Frem til man oppnår 500 poeng innehar man tittelen super, som gir deg 30 øre per liter i drivstoffrabatt og 10 % på bilvask. Det neste nivået kalles duper og innvilges når du bikker 500 poeng og frem til du oppnår 5000 poeng. På dette nivået får man 40 øre per liter i drivstoffrabatt og 25 % på bilvask. Det øverste nivået lyder navnet superduper, og oppnås i det man overstiger 5000 poeng. Her får man hele 55 øre per liter i drivstoffrabatt og 50 % på bilvask.

Som lojalitetsprogram flest er det naturligvis visse ulemper, om man vil velge å kalle det det, tilknyttet programmet. For det første er den låst til kjeden som utsteder kortet, som naturlig nok er med på å gjøre at kortet har et ganske så begrenset bruksområde. På den annen side byr den jo tross alt på bonus på kjøp utenfor Shell også, så helt fastlåst er den jo ikke.

For det andre trekkes heller ikke rabatten rett fra pumpeprisen som hos en rekke andre aktører innenfor samme sjanger, men kommer snarere i form av Trumf-poeng. For den uinnvidde er Trumf en bonusordning gjennom NorgesGruppen, som er en av landets ledende giganter innen matvarehandel. Trumf-poengene lar seg heldigvis overføre direkte til din brukskonto om ønskelig, så selv om dette kan fremstå som en liten omvei, er det en riktig så gunstig bonusordning okke som.

Den aller største fordelen med denne inndelingen er at man beholder sitt medlemsnivå ut det inneværende året man tjener det opp, samt ytterligere ett år, som må sies å være en ganske så fordelaktig ordning for de mest lojale.

Ytterligere rabatter gjennom Snarveien-appen

Ved siden av den tredelte medlemsinndelingen kan også St1 Mastercard skilte med ytterlige rabattordninger gjennom sin Snarveien-app. Denne er på ingen måter like attråverdig som den ovenfor nevnte, men kan i alle fall skilte med hyggelige priser på mat- og drikkevarer, som kan være en ekstra liten bonus når man først svinger innom.

I tillegg til dette kan appen også skilte med noen gullkantede rabatter i begrensede tidsrom, så her er det bare å følge med.

St1 Mastercard: Gunstig for den lojale

La oss først starte med å poengtere at dette neppe er et kort som er verdt å eie om man ikke har Shell og St1 øverst i tankene når tanken er tom. For det første er hverken rente- eller gebyrsatsene blant de beste, og ei heller bys det på noen som helst form for forsikring. Nå skal det sies at man oppnår bonuspoeng på samtlige kjøp, men denne ordningen er utelukkende gunstig om man ønsker drivstoffrabatt hos Shell eller St1.

Om du derimot primært er på utkikk etter drivstoffrabatt hos nevnte St1 og Shell, kan St1 Mastercard raskt vise seg å være et svært så gunstig alternativ. Når man først har nådd toppnivået, på 5001 poeng, kan man nemlig nyte godt av 55 øre per liter i drivstoffrabatt ut det inneværende året, samt ytterligere ett år. Fyller man ofte nok, vet man at dette blir noen summer i det lange løp.

Testen av St1 Mastercard kredittkort er utført av Dinero.no og ble sist oppdatert 2022-02-04

Vår vurdering (poengsum): 4/6

Karakterbegrunnelse

Alle kredittkortene vi tester gis karakterer basert på hvordan de scorer i ulike kategorier, og disse vektes igjen etter viktighet:

Rente og gebyrer har en vekting på 32,5 %
Fordeler har en vekting på 32,5 %
Brukeropplevelse har en vekting på 15 %
Helhetsvurdering har en vekting på 20 %
Rente og gebyrer

St1 Mastercard oppnår 64/100 poeng i kategorien rente og gebyrer. Totalt sett kan kortet skilte med litt bedre gebyr- enn rentesatser, men begge er allikevel godt innenfor det akseptable slaget. Ikke storartet, men heller ikke så aller verst.

Fordeler

I kategorien fordeler noterer kortet seg for 47/100 poeng. St1 Mastercard kan skilte med bonuspoeng på alle kjøp, som igjen utelukkende går med til å heve ens medlemsnivå. Nå skal det sies at det er en riktig så gunstig drivstoffrabatt for toppnivået her, og selv om drivstoffrabatten strengt tatt er det eneste som utmerket seg positivt her, er det allikevel nok til å oppnå en middelmådig poengsum. Blant de mer negative aspektene finner vi mangelen på forsikringsordninger, som er sterkt delaktig i å trekke ned inntrykket.

Brukeropplevelse

Videre får St1 Mastercard 85/100 poeng i kategorien brukeropplevelse. Kortet utstedes av finske St1 Finance, og her bys det på en enkel søknadsprosess via nett i en moderne og intuitiv innpakning. Videre bys det også på kontaktløs betaling og en egen app, dedikert til både kortet og et utvidet bonusprogram hos Shell. Dernest er de også tilgjengelig på en rekke plattformer om man skulle ha behov for å ta kontakt med kundeservice. Det eneste som egentlig trekker ned her er mangelen på valg av egen PIN-kode, men utover dette er det meste av det man forventer på stell.

Helhetsvurdering

I vår totalvurdering får kredittkortet 60/100 poeng. Som bensinkort flest må det nok sies at også St1 Mastercard bærer preg av å være for den aller mest lojale. Selv om både rente- og gebyrsatsene er av det kurante slaget, er både mangelen på forsikringen og den snevre bonusordningen ganske så ugunstige for de aller fleste. For den mest ihuga tilhengeren er det derimot en rekke gunstige fordeler å spore her, ikke minst den høye drivstoffrabatten man oppnår ved superduper-nivå. Kort og godt er dette et kort myntet på den sistnevnte kategorien, og i det henseendet gjør den det riktig så godt.

Fordeler

 • Drivstoffrabatt i form av Trumf-bonus hos Shell og St1
 • Bonuspoeng på alle kjøp
 • Ytterligere Shell-relaterte rabatter gjennom Snarveien-appen
 • Støtte for Apple Pay

Ulemper

 • Ingen forsikringsordninger, hverken inkluderte eller som tillegg
 • Administrasjonsgebyr om kortet ikke benyttes hos Shell
 • Noe høyt gebyr ved uttak av kontanter

Rabatter og bonusordninger

Som bensinkort flest byr også St1 Mastercard først og fremst på rabatter knyttet til kortets kjede, og poengene man oppnår her deles igjen inn i tre nivåer: super, duper og superduper. Under kan du se en oversikt over samtlige fordeler man oppnår ved å benytte seg av kortet:

 • Bonuspoeng: 1 bonuspoeng per brukte 10 kroner utenfor Shell, samt 2 bonuspoeng per brukte 10 kroner hos Shell i Norge, Sverige og Finland
 • Super (0-500 poeng): 30 øre per liter i drivstoffrabatt og 10 % på bilvask i form av Trumf-bonus hos Shell og St1
 • Duper (501-5000 poeng): 40 øre per liter i drivstoffrabatt og 25 % på bilvask i form av Trumf-bonus hos Shell og St1
 • Superduper (5001 poeng og over): 55 øre per liter i drivstoffrabatt og 50 % på bilvask i form av Trumf-bonus hos Shell og St1

Rente og gebyrer

Generelt
Aldersgrense
18 år
Årsavgift
0 kr
Kredittramme
5000 – 100 000 kr
Rentefrihet
40 dager
Kortutsteder
St1 Finance
Betalingsnettverk
Mastercard
Kontaktløshet
Ja
Smartbetaling
Apple Pay
Grenser for varekjøp og uttak
Varekjøp i inn- og utland
50 000 kr/døgn¹
Kontantuttak i inn- og utland
4000 kr/døgn²
Bruk i Norge
Varekjøp
0 kr
Kontantuttak i minibank
25 kr + 1,2 % av sum
Kontantuttak over skranke
25 kr + 1,2 % av sum
Bruk av posttjenester
25 kr + 1,2 % av sum
Bruk i utlandet
Varekjøp
0 kr
Kontantuttak i minibank
25 kr + 1,2 % av sum
Kontantuttak over skranke
25 kr + 1,2 % av sum
Valutapåslag
1,9 %
Renter
Månedlig nominell rente
1,5 %
Årlig nominell rente
18 %
Årlig effektiv rente
24,58 %
Øvrige gebyrer
Kontohåndteringsgebyr
30 kr³
Fornyelse av kort
0 kr
Ekstrakort
30 kr/mnd
Elektronisk faktura
0 kr/mnd
Papirfaktura
40 kr/mnd
Kopi av faktura
50 kr
Overføring
20 kr
Manuell administrasjon pr. påbegynte time
150 kr
Oppsigelse via app/internett/kundeservice
0 kr
Bestilling av ny PIN-kode
0 kr
Endre kredittgrense
0 kr
Endre forfallsdato på faktura
0 kr
Adm. gebyr for nedbetalingsavtale
150 kr
Balanse- og renteoversikt, utover kostnadsfri årsoppgave
100 kr
Adm. gebyr ved allokering av transaksjoner for overføringer uten ref. nr
100 kr
Purregebyr (1. varsel)
35 kr
Inkassovarsel (2. varsel)
35 kr
Gebyr for betalings­oppfordring (3. varsel)
105 kr
Forsinkelsesrente
8 %
Minimumsinnbetaling per måned
10 % (min. 250 kr)
Låneeksempel
Eff. rente 24,58 %. 15.000 o/12 mnd. Kostnad: 1862. Totalt: 16.862
Kan endres til mellom 1000 og 100 000 kroner
Vær oppmerksom på at du kan foreta kontantuttak først tre måneder etter at ditt kundeforhold er påbegynt, forutsatt at du har møtt betalingsvilkårene
Belastes ikke så lenge man fyller på Shell-stasjoner minst én gang i fakturerings­perioden

Forsikringer

 • Dette kortet har ingen forsikringsavtaler

Betingelser

I tillegg til en vurdering basert på nøkkeltall fra kredittopplysningsselskap, må du også innfri følgende betingelser for å kunne få dette kortet innvilget:

 • Du må ha fylt 18 år
 • Du må ha en folkeregistrert adresse
 • Du må ha et norsk personnummer
 • Din samlede gjeld kan ikke overstige fem ganger brutto inntekt Nasjonale krav iht. retnings­linjene for utlån av usikret kreditt
 • Du må kunne håndtere en tenkt renteøkning på inntil fem prosentpoeng Nasjonale krav iht. retnings­linjene for utlån av usikret kreditt

Kontakt­informasjon

Kortutsteder
St1 Finance Oy
Org. nummer
FI 2789887-7
Besøksadresse
PL 68, 00521 Helsinki, Finland
Postadresse
Postboks 1154 Sentrum, 0107 Oslo
Telefon
(+47) 22 66 53 20
Sperre kort
(+47) 22 66 53 20
E-post
kundeservice. finance@ st1.no

Brukererfaring med St1 Mastercard kredittkort

Hva er din erfaring med St1 Mastercard kredittkort?