Test av SAS American Express Classic

SAS American Express Classic

Vurdering

terningkast

Spesielt anbefalt for

• Reisende
• Fordeler
• Bonusjegere

Aldersgrense: 18 år

Rentefrihet: 45 dager

Årsavgift: 0 kr

Vurdering

terningkast

Låneeksempel: Eff. rente 22,82 %. 25.000 o/12 mnd. Kostnad: 5295. Totalt: 30.295

Fra og med 1. november 2018 avsluttet American Express (AmEx) sitt samarbeid med DNB for å selv ta over driften av sin portefølje. Overtakelsen bød samtidig på en rekke endringer – ikke minst i navnestrukturen – og per i dag sitter det amerikanske selskapet igjen med tre SAS-relaterte kredittkort på det norske markedet, henholdsvis SAS American Express Classic, Premium og Elite.

Den aller største endringen er dog at kortene gjøres om fra kreditt- til faktureringskort. Dette vil si at kortet ikke lenger har noen tilknyttet rentesats, samtidig som man heller ikke har muligheten til å nedbetale det utestående beløpet over tid. Den nye ordningen innebærer nemlig at man til å tilbakebetale hele det utestående beløpet senest fjorten dager etter man mottar fakturaen.

Som navnet indikerer er SAS American Express Classic det enkleste av de tre kortene. Nå skal det sies at kortet ikke har noe årsavgift, men det har heller ingen inkluderte forsikringer, samtidig som det er det alternativet hvor det tar lengst tid å spare opp EuroBonus-poeng.

Med det sagt bør man likevel ikke kimse av denne varianten, da den både er billigere enn sine storebrødre og samtidig gir deg bonuspoeng på samtlige transaksjoner.

Gratis flyreiser ved vanlig bruk

Som nevnt ovenfor, mottar du flybonuspoeng hver eneste gang du benytter deg av SAS American Express Classic. Denne ordningen kalles Ekstrapoeng, og når du har opptjent nok Ekstrapoeng kan du bruke disse til å kjøpe flybilletter via SAS sine nettsider.

Ordningen fungerer slik at mottar 10 Ekstrapoeng for hver hundrede krone du bruker på normale transaksjoner, og 30 Ekstrapoeng for hver hundrede krone du benytter til å kjøpe flybilletter via sas.no.

Antall poeng du trenger for å veksle inn til en reise avhenger i stor grad av destinasjonen du ønsker å reise til, men SAS sin faste takst starter på 10 000 Ekstrapoeng, mens de mest kostbare ligger på 80 000 poeng.

Nytt av året får man også rabattert tilgang til SAS-lounger i Norden når man reiser med SAS eller Star Alliance. Den eneste ulempen er at dette ikke gjelder på innenriksloungene på Arlanda og Gardermoen.

To for én med bonusbillett

Dersom du bruker mer enn 100 000 kroner i løpet av et kalenderår med SAS American Express Classic, har du automatisk opparbeidet deg en Companion Ticket (CT). Denne gir deg enten halv poengpris på flybilletter eller muligheten til å ta med deg en ekstra passasjer på reisen. Husk bare å bestille god tid i forveien, da SAS har et begrenset antall EuroBonus-seter på sine avganger.

Hvilket selskap du kan reise med og hvor langt CT-en kan ta deg, vil i stor grad avhenge av hvilket SAS-kort du har. Med Classic-varianten kan du bestille en bonusreise med SAS Beste Pris innenfor Europa én gang i året. Det er også verdt å merke seg at CT-en er gyldig ut året du har tjent den opp, samt ytterligere 12 måneder.

SAS American Express Classic: Bra for reisende, greit for generelle brukere

Som nevnt innledningsvis, er dette det desidert rimeligste av AmEx sine SAS-kort. Om du er på jakt etter et kort hvor du kan tjene flybonus uten å måtte betale i dyre dommer, kan dette være et ypperlig alternativ for deg.

Samtidig tar det langt lengre tid å tjene opp nevnte bonus enn med de dyrere kortene i porteføljen, samtidig som man heller ikke får noen inkluderte forsikringer med på kjøpet.

Testen av SAS American Express Classic er utført av Dinero.no og ble sist oppdatert 2021-08-05
Vår vurdering (poengscore): 4 av mulige 6.

Karakterbegrunnelse

Alle faktureringskortene vi tester gis karakterer basert på hvordan de scorer i ulike kategorier, og disse vektes igjen etter viktighet:

  Fordeler har en vekting på 35 %

  Gebyrer har en vekting på 30 %

  Helhetsvurdering har en vekting på 20 %

  Brukeropplevelse har en vekting på 15 %

Gebyrer

SAS American Express Classic oppnår 50/100 poeng i kategorien gebyrer. I motsetning til kredittkort opererer ikke betalingskort med rentesatser, og vil følgelig ikke bli vurdert ut ifra dette. Med det sagt skal det sies at gebyrsatsene er generelt ganske høye her, og det eneste som egentlig veier veldig positivt opp er mangelen på årsavgift.

Fordeler

I kategorien fordeler noterer kortet seg for 43/100 poeng. I likhet med samtlige av American Express sine SAS-kort er også SAS American Express Classic sentrert rundt fordelsprogrammet EuroBonus. Som det enkleste kortet i porteføljen har den naturlig nok også de dårligste vilkårene for opptjening. Tar man høyde for at kortet ikke koster noe i årsavgift, sitter man allikevel igjen med et ganske så kurant kort.

Brukeropplevelse

Videre får SAS American Express Classic 83/100 poeng i kategorien brukeropplevelse. AmEx byr på en enkel søknadsprosess via nett i en moderne og nokså lett tilgjengelig innpakning. De svarer også raskt på henvendelser, og er tilgjengelig på flere plattformer. Videre kan det også bys på kontaktløs betaling og app-løsning, og det eneste kortet dessverre må se seg nødt til å få trekk for er mangel på valg av egen PIN-kode.

Helhetsvurdering

I vår totalvurdering får kredittkortet 50/100 poeng. Alt i alt er SAS American Express Classic et ganske så enkelt og greit kort å forholde seg til. Man får EuroBonus-poeng på alt man handler for, samtidig som årsgebyret glimrer med sitt fravær. Det største minuset her er dermed de høye gebyrsatsene, og at man tjener langt færre poeng enn de dyrere kortene i samme kategori.

Fordeler med SAS American Express Classic

 • Ingen årsavgift
 • Mulighet for oppsamling av flybonuspoeng, som kan brukes på flybilletter hos SAS
 • Redusert pris på SAS-lounger i Norden
 • Muligheten til å ta med en medreisende gjennom Companion Ticket-ordningen
 • Støtte for Apple Pay

Ulemper

 • Høye gebyrsatser
 • Høyeste valutapåslaget på markedet
 • Ingen inkluderte forsikringer
 • Sammenlignet med Visa og MasterCard har American Express et begrenset bruksområde

Rabatter og bonusordninger

Som navnet bærer preg av er SAS American Express Classic bygget rundt fordelsprogrammet EuroBonus, og appellerer nok dermed først og fremst til den reiselystne. Under kan du se en oversikt over samtlige fordeler man oppnår ved å benytte kortet:

 • Mulighet for oppsamling av bonuspoeng som kan brukes på flybilletter hos SAS
 • 10 Ekstrapoeng per 100 brukte krone
 • 30 Ekstrapoeng per 100 brukte krone ved kjøp av flybilletter gjennom sas.no
 • Mulighet for ledsagerbillett ved årlig bruk over 100 000 kroner, som kan benyttes innen Europa én gang i året
 • Tilgang til SAS-lounger i Norden til reduserte priser
 • Tilgang til globalt restaurantprogram med mer enn 400 restauranter hvor du enten får en gratis forrett, en flaske vin eller 20% rabatt på mat

Rente og gebyrer

Generelt
Årsavgift
0 kr
Kredittramme
Ingen forhåndsbestemt kredittgrense
Rentefrihet
45 dager
Kontaktløshet
Ja
Smartbetaling
Apple Pay
Grenser for varekjøp og uttak
Varekjøp
Ta kontakt med American Express om du skal handle for et vesentlig større beløp enn vanlig, grensen avhenger nemlig av kunderelasjonen du har bygget opp over tid
Kontantuttak
6000 kr/14 dager
Bruk i Norge
Varekjøp
0 kr
Kontantuttak i minibank
4 % (min. 25 kr)¹
Kontantuttak over skranke
4 % (min. 25 kr)¹
Bruk av posttjenester
4 % (min. 25 kr)¹
Bruk i utlandet
Varekjøp
0 kr
Kontantuttak i minibank
4 % (min. 25 kr)¹
Kontantuttak over skranke
4 % (min. 25 kr)¹
Valutapåslag
2,5 %
Øvrige gebyrer
Tilleggskort
0 kr²
Erstatningskort
0 kr
Elektronisk faktura
0 kr/mnd
Papirfaktura
45 kr/mnd
Forsinkelsesavgift
60 kr
Purregebyr (1. varsel)
35 kr
Inkassovarsel (2. varsel)
35 kr
Gebyr for betalings­oppfordring (3. varsel)
105 kr
Forsinkelsesrente
8 %
Låneeksempel
Eff. rente 22,82 %. 25.000 o/12 mnd. Kostnad: 5295. Totalt: 30.295
Seks måneder etter at kortet aktiveres vil du automatisk få tilgang til Express Cash Service, og da kan du foreta kontantuttak fra minibank eller hos enkelte brukersteder
Ett kort inkludert

Forsikringer

Dette kortet har ingen forsikringsavtaler

Betingelser

I tillegg til en vurdering basert på nøkkeltall fra kredittopplysningsselskap, må du også innfri følgende betingelser for å kunne få dette kortet innvilget:

 • Du må ha fylt 18 år
 • Du må ha regelmessig inntekt
 • Du må være fast bosatt i Norge
 • Din samlede gjeld kan ikke overstige fem ganger brutto inntekt Nasjonale krav iht. retnings­linjene for utlån av usikret kreditt
 • Du må kunne håndtere en tenkt renteøkning på inntil fem prosentpoeng Nasjonale krav iht. retnings­linjene for utlån av usikret kreditt

Kontakt­informasjon

Kort­utsteder
American Express Europe S.A. (Norway Branch)
Org. nummer
920 854 346
Kreditt­giver
American Express Europe S.A. (Norway Branch)
Org. nummer
920 854 346
Besøks­­adresse
Tegeluddsvägen 21, Stockholm, Sverige
Post­­adresse
Postboks 472 Sentrum, 0104 Oslo
Telefon
(+47) 24 05 52 63
Sperre kort
(+47) 24 05 52 63
E-post
sac@aexp.com

Brukererfaring med SAS American Express Classic

Hva er din erfaring med SAS American Express Classic?