Test av SAS American Express Classic

Kreditt­grense
1 000 000 kr
Rente­frihet
45 dager
Årsavgift
0 kr
Alders­grense
18 år
Kontakt­løshet
Ja
Smart­betaling
Apple Pay
Vurdering
Låneeksempel:
Eff. rente 21,27 %. 55.000 o/12 mnd. Kostnad: 5892. Totalt: 60.892
Da American Express (Amex) valgte å ta tilbake driften av sine kort fra DNB i 2018, førte det med seg en rekke endringer. Den første av disse var å endre navnestrukturen på kortene, og per i dag opererer det amerikanske selskapet med tre SAS-relaterte kredittkort, henholdsvis SAS American Express Classic, SAS American Express Premium og SAS American Express Elite kredittkort.

Navneendringene skulle dog kun vise seg å være det første leddet i endringsprosessen, for tett deretter valgte også selskapet å omgjøre sin portefølje til faktureringskort. Denne endringen innebar at kortene ikke lenger hadde noen tilknyttet rentesats, samtidig som man heller ikke hadde muligheten til å nedbetale det utestående beløpet over tid.

I 2022 valgte de derimot å gå tilbake til sine røtter, og alle som har bestilt kort etter 1. juni 2021, har nå muligheten til å delbetale sitt månedlige beløp igjen. Enkelt forklart innebærer dette at Amex nok en gang minner om et standard kredittkort, og om du velger dette får du også de sedvanlige 45 dagene med rentefrihet.

Som navnet indikerer, er SAS American Express Classic det enkleste av Amex sine SAS-kort. Nå skal det sies at kortet ikke har noe tilknyttet årsavgift, men det har heller ingen inkluderte forsikringer, på toppen av å være det alternativet hvor det tar lengst tid å spare opp EuroBonus-poeng.

Med det sagt bør man likevel ikke kimse av denne varianten, da den både er billigere enn sine storebrødre og samtidig gir deg bonuspoeng på samtlige transaksjoner.

Gratis flyreiser ved vanlig bruk

Med SAS American Express Classic mottar du enkelt og greit 10 Ekstrapoeng for hver hundrede krone du handler for, og disse poengene kan igjen benyttes til å bestille og kjøpe flybilletter via SAS sine nettsider. Antall poeng du trenger for å veksle inn til en reise avhenger i stor grad av destinasjonen du ønsker å reise til, men SAS opererer med en fast starttakst på 10 000 Ekstrapoeng for sine rimeligste reiser, mens de dyreste starter på 60 000 poeng.

Foruten om dette får man også tilgang til og rabatterte priser ved SAS sine lounger i Norden når man reiser med SAS eller Star Alliance. Den eneste ulempen er at dette ikke gjelder på innenriksloungene på Arlanda og Gardermoen.

Companion Ticket: To for én med bonusbillett

Dersom du bruker mer enn 100 000 kroner i løpet av et kalenderår med SAS American Express Classic, har du automatisk opparbeidet deg en Companion Ticket (CT). Denne gir deg enten halv poengpris på flybilletter eller muligheten til å ta med deg en ekstra passasjer på reisen. Husk bare å bestille god tid i forveien, da SAS har et begrenset antall EuroBonus-seter på sine avganger.

Hvilket selskap du kan reise med og hvor langt CT-en kan ta deg, vil i stor grad avhenge av hvilket SAS-kort du har. Med Classic-varianten kan du bestille en bonusreise med SAS Beste Pris innenfor Europa én gang i året. Det er også verdt å merke seg at CT-en er gyldig ut året du har tjent den opp, samt de påfølgende tolv månedene.

SAS American Express Classic: Bra for reisende, greit for generelle brukere

Som nevnt innledningsvis, er dette det desidert rimeligste av Amex sine SAS-kort. Om du er på jakt etter et kort hvor du kan tjene bonuspoeng uten å måtte betale i dyre dommer, kan dette være et ypperlig alternativ for deg.

Ulempen her er naturlig nok at det ikke følger med noen inkluderte forsikringer, samtidig som det tar langt lengre tid å tjene opp bonuspoeng om man sammenligner det med de dyrere kortene i porteføljen.

Testen av SAS American Express Classic er utført av Dinero.no og ble sist oppdatert 2023-09-12

Vår vurdering (poengsum): 4/6

Karakterbegrunnelse

Alle kredittkortene vi tester gis karakterer basert på hvordan de scorer i ulike kategorier, og disse vektes igjen etter viktighet:

Rente og gebyrer har en vekting på 32,5 %
Fordeler har en vekting på 32,5 %
Brukeropplevelse har en vekting på 15 %
Helhetsvurdering har en vekting på 20 %
Rente og gebyrer

SAS American Express Classic oppnår 70/100 poeng i kategorien gebyrer. I og med at Amex nå opererer med en nominell rente, har vi naturlig nok valgt å ta utgangspunkt i denne. SAS American Express Classic kan i alle fall skilte med relativt få gebyrer og en nokså gunstig rentesats, og denne kombinasjonen er mer enn nok til å ende opp på den øverste halvdelen.

Fordeler

I kategorien fordeler noterer kortet seg for 39/100 poeng. I likhet med samtlige av American Express sine SAS-kort er også SAS American Express Classic sentrert rundt fordelsprogrammet EuroBonus. Som det enkleste kortet i porteføljen har den naturlig nok også de dårligste vilkårene for opptjening. Tar man høyde for at kortet ikke koster noe i årsavgift, sitter man allikevel igjen med et ganske så kurant kort.

Brukeropplevelse

Videre får SAS American Express Classic 83/100 poeng i kategorien brukeropplevelse. AmEx byr på en enkel søknadsprosess via nett i en moderne og nokså lett tilgjengelig innpakning. De svarer også raskt på henvendelser, og er tilgjengelig på flere plattformer. Videre kan det også bys på kontaktløs betaling og app-løsning, og det eneste kortet dessverre må se seg nødt til å få trekk for er mangel på valg av egen PIN-kode.

Helhetsvurdering

I vår totalvurdering får kredittkortet 50/100 poeng. Alt i alt er SAS American Express Classic et ganske så enkelt og greit kort å forholde seg til. Man får EuroBonus-poeng på alt man handler for, samtidig som årsgebyret glimrer med sitt fravær. Det største minuset her er dermed de høye gebyrsatsene, og at man tjener langt færre poeng enn de dyrere kortene i samme kategori.

Fordeler

 • Ingen årsavgift
 • Mulighet for oppsamling av flybonuspoeng, som kan brukes på flybilletter hos SAS
 • Redusert pris på SAS-lounger i Norden
 • Muligheten til å ta med en medreisende gjennom Companion Ticket-ordningen
 • Støtte for Apple Pay

Ulemper

 • Høye gebyrsatser
 • Høyeste valutapåslaget på markedet
 • Ingen inkluderte forsikringer
 • Sammenlignet med Visa og MasterCard har American Express et begrenset bruksområde

Rabatter og bonusordninger

Som navnet bærer preg av er SAS American Express Classic bygget rundt fordelsprogrammet EuroBonus, og appellerer nok dermed først og fremst til den reiselystne. Under kan du se en oversikt over samtlige fordeler man oppnår ved å benytte kortet:

 • Ekstrapoeng: 10 Ekstrapoeng per 100 krone man handler for, som kan benyttes til flybilletter hos SAS og den øvrige Star Alliance-flåten
 • Companion Ticket: Handle for 100 000 kroner per kalenderår, og reis for halvparten av poengprisen med SAS eller Star Alliance i Europa
 • SAS-lounger: Rabatterte priser på SAS sine lounger i Norden, med unntak av innenriksloungene på Arlanda og Gardermoen

Rente og gebyrer

Generelt
Aldersgrense
18 år
Årsavgift
0 kr
Kredittramme
5000 – 1 000 000 kr
Rentefrihet
45 dager
Kortutsteder
American Express
Betalingsnettverk
American Express
Kontaktløshet
Ja
Smartbetaling
Apple Pay
Grenser for varekjøp og uttak
Varekjøp i inn- og utland
Inntil disponibelt beløp av kredittgrense
Kontantuttak i inn- og utland
6000 kr/14 dager
Bruk i Norge
Varekjøp
0 kr
Kontantuttak i minibank
4 % (min. 25 kr)¹
Kontantuttak over skranke
4 % (min. 25 kr)¹
Bruk av posttjenester
4 % (min. 25 kr)¹
Bruk i utlandet
Varekjøp
0 kr
Kontantuttak i minibank
4 % (min. 25 kr)¹
Kontantuttak over skranke
4 % (min. 25 kr)¹
Valutapåslag
2,5 %
Renter
Månedlig nominell rente
1,65 %
Årlig nominell rente
19,8 %
Årlig effektiv rente
21,27 %
Øvrige gebyrer
Tilleggskort
0 kr²
Erstatningskort
0 kr
Elektronisk faktura
0 kr/mnd
Faktura
45 kr/mnd
Kopi av faktura
45 kr
Forsinkelsesgebyr
60 kr
Saldooverføring
3 %¹
Purregebyr (1. varsel)
35 kr
Inkassovarsel (2. varsel)
35 kr
Gebyr for betalings­oppfordring (3. varsel)
105 kr
Forsinkelsesrente
8 %
Minimumsinnbetaling per måned
8,5 % (min. 400 kr)
Låneeksempel
Eff. rente 21,27 %. 55.000 o/12 mnd. Kostnad: 5892. Totalt: 60.892
Rente løper fra uttaks-/bruksdato
Ett kort inkludert

Forsikringer

 • Dette kortet har ingen forsikringsavtaler

Betingelser

I tillegg til en vurdering basert på nøkkeltall fra kredittopplysningsselskap, må du også innfri følgende betingelser for å kunne få dette kortet innvilget:

 • Du må ha fylt 18 år
 • Du må ha regelmessig inntekt
 • Du må være fast bosatt i Norge
 • Din samlede gjeld kan ikke overstige fem ganger brutto inntekt Nasjonale krav iht. retnings­linjene for utlån av usikret kreditt
 • Du må kunne håndtere en tenkt renteøkning på inntil fem prosentpoeng Nasjonale krav iht. retnings­linjene for utlån av usikret kreditt

Kontakt­informasjon

Kortutsteder
American Express Europe S.A. (Norway Branch)
Org. nummer
920 854 346
Besøksadresse
Tegeluddsvägen 21, Stockholm, Sverige
Postadresse
Postboks 472 Sentrum, 0104 Oslo
Telefon
(+47) 24 05 52 63
Sperre kort
(+47) 24 05 52 63
E-post
sac@ aexp.com

Brukererfaring med SAS American Express Classic

Hva er din erfaring med SAS American Express Classic?