Person som tjener penger på telefonen

Hvordan tjene penger fort: 17 Metoder som fungerer!

Vil du tjene penger fort og trenger noen gode idéer for å komme i gang? 

Enten det er for å dekke en uforventet utgift, at du sparer til noe spesielt eller du trenger ekstra pusterom i budsjettet, finnes det flere måter for å tjene penger på kort tid.

Publisert: 08.06.2024

Faktisk er det fullt mulig å tjene ekstra penger raskt uten å finne seg en ny jobb eller bruke masse penger først. Her ser vi nærmere på 17 aktuelle muligheter.

Hvor mye og hvor raskt du vil klare å tjene pengene, avhenger av hvilken retning du velger å satse på. Her gjelder det naturligvis å spørre deg selv om du helst skulle hatt pengene i morgen, eller om du kan vente noen uker eller måneder frem i tid.

 

Hvordan tjene penger fort

 

1. Selg ting du ikke bruker

Hvis du trenger penger fort, er noe av det enkleste du kan gjøre å selge unna ting du ikke trenger lenger; det være seg klær eller mer kostbare ting som verktøy, elektronikk og sportsutstyr. Det er enkelt å selge ting via annonseplasser som Finn, Tise og Facebook Marketplace – og har du nok ting, kan det fort bli flere tusenlapper på konto innen kort tid.

 

2. Utleie av ting

De fleste av oss har ting hjemme som vi ikke alltid bruker. Hva med å leie ut noen av tingene dine? Utstyr som verktøy, tilhengere, hagemøbler, høyttalere og sportsutstyr er ting folk ikke alltid vil kjøpe, men likevel kan ha behov for å leie en gang i blant. Det er enkelt å komme i gang med utleie på markedsplassen Hygglo.no, og du kan raskt være i gang med å få jevnlige leieinntekter.

 

3. Ta småjobber for andre privatpersoner

Ved å ta småjobber for andre privatpersoner kan du få raske penger, og det uten å måtte betale skatt så lenge du holder deg under 6000 kroner per oppdragsgiver i året. Enkle oppgaver som å rydde og vaske, plenklipping og måking, lett oppussing eller dyr- og barnepass kan være utmerkede muligheter for å få inn penger raskt. 

 

4. Refinansiere gjeld

Hvis du har gjeld med høy rente som kredittkort og forbrukslån, kan det være mye penger å spare på å refinansiere til et billigere lån med lavere rente og dermed lavere månedskostnader. Penger spart er penger tjent, og dette er virkelig verdt å sjekke ut om du allerede betaler på forbruksgjeld. 

 

5. Betalte undersøkelser

Å svare på betalte spørreundersøkelser er en enkel måte å tjene penger fort som er åpent for de fleste. Er du på jakt etter noe enkelt å gjøre som kan gi deg noen hundrelapper ekstra i uken er dette en fin mulighet, men vær klar over at det ikke vil bli de største summene.

 

6. Utleie av bolig eller bil

Ved å leie ut enten bolig, hytte eller bil, kan du tjene relativt store summer på kort tid. Det er mange som har midlertidige behov for både bosted og bil, og betalingsviljen kan være høy. Bolig og hytte kan du leie ut på AirBnB og Finn, mens bilen kan leies ut på Getaround

 

7. Selg ting du har laget

Hvis du lager ting på hobbybasis som keramikk, interiørartikler, strikkeplagg eller smykker, kan du tjene penger på å selge det på eksempelvis Epla.no, som er en markedsplass for hjemmelagde produkter. Alternativet til epla, er å lage din egen nettbutikk eller å selge via eksempelvis Finn. 

 

8. Flipping

For deg som er litt praktisk anlagt, kan det være smart å kjøpe utslitte gjenstander, for eksempel på loppemarked – for så å fikse dem opp og selge videre for rask profitt. Setter du deg godt inn i markedet for spesifikke gjenstander, kan du også tjene penger fort på å snappe opp underprisede objekter på  som finn og selge videre raskt til høyere pris.

 

9. Jobb som frilanser

Å jobbe som frilanser vil si at du tar på deg små og store oppdrag for andre bedrifter. Typiske frilansoppdrag er tekst og oversetting, webutvikling, grafisk design, programmering, bilde- og videoredigering, voiceover og kundeservice. Du kan registrere deg på nettsider som Frilansbasen, Upwork og Fiverr for å finne oppdrag.

 

10. Ta konsulentoppdrag

Har du kunnskap innen verdifulle fagområder som regnskap, IT eller digital markedsføring? Da er det muligheter for å leie ut deg selv som konsulent til bedrifter med behov for kunnskapen din. Som konsulent kan du ta oppdrag hos flere bedrifter samtidig, og lønnen er gjerne høy – noe som betyr at dette kan være en god måte å tjene mye penger fort.

 

11. Forhandle lønnen din

En lønnssamtale er noe mange kvier seg for å ta opp, men en liten samtale med sjefen din kan resultere i at du får betydelig høyere lønn for den samme jobben du gjør i dag. Hvis du har jobbet samme sted i en lengre periode og føler at du presterer godt, så er kanskje tiden inne?

 

12. Investere pengene dine

Å investere penger er gjerne noe man gjør med et langt tidsperspektiv, men det er også mulig å være heldig og tjene penger relativt fort ved å investere dem. Det er masse forskjellig du kan investere i: Det enkleste og tryggeste er å investere i fond, men du kan også plukke aksjer selv eller prøve deg på ting som crowdlending og kryptovaluta. 

Husk at det alltid vil være risiko ved å investere penger, og er du nybegynner så bør du gjøre god research på det du vurderer å investere i og ikke investere mer enn du har råd til å tape.

 

13. Selg gull og sølv

Visste du at mange gullsmeder og andre spesialister gir deg penger i bytte mot gjenstander av gull og sølv? Alt fra lysestaker til sølvtøy og smykker kan enten smeltes om og brukes på nytt eller videreselges, og betalingen er spesielt god nå som gullprisen er på rekordhøye nivåer. 

Ta en runde i boder, skap og skuffer og se om det er noe av verdi du kan kvitte deg med!

 

14. Justere skattemeldingen din

Har du sjekket at du ikke har for høyt skattetrekk? Det er enkelt å justere hvor mye du betaler i skatt hver måned inne på skatteetatens nettsider. Husk også å legge inn alle fradrag du har rett på: Det kan blant annet være fradrag for renter på lån, foreldrefradrag, reisefradrag i forbindelse med jobb og kostnader knyttet til refinansiering av lån. 

 

15. Tjen penger fort med kunstig intelligens

Det er mange scenarioer der det kan være smart å bruke AI-verktøy for å tjene penger. For eksempel kan du bruke kunstig intelligens til å skrive artikler og blogginnlegg for kunder som frilanser, eller du kan tilby bedrifter tjenester der du bruker AI til datainnsamling, kundeservice og chatbots.

Du kan også bruke AI til å generere videoer, bilder og skript til innhold på sosiale medier, for så å tjene penger på annonsevisninger, affiliate markedsføring og sponsede samarbeid. Kanskje klarer du å bygge opp noe som kan gi deg passiv inntekt?

 

16. Få betalt for å levere mat

Lyst til å tjene penger fort og få frisk luft i samme slengen? Som sykkelbud hos matlevering firmaer som Foodora og Wolt er det enkelt å få jobb, og du jobber så mye du selv ønsker. Perfekt alternativ for deg som ønsker noe fleksibelt samtidig som du får frisk luft og mosjon!

 

17. Få penger tilbake når du handler

Dagligvarer er noe av det man bruker mest penger på i løpet av året og flere av de største matvarekjedene har kundeklubber som gir deg penger tilbake – såkalt cashback – hver gang du handler.  Mest kjent er Trumf, som gir deg noen få prosent tilbake på alt du handler. 

Her snakker vi små summer om gangen, men over tid blir det mye – og du kan fort ende opp med å ha flere tusen kroner oppspart i løpet av året. Det er gratis å registrere seg, og du kan komme i gang med sparingen med en gang. 

 

Oppsummering om å tjene penger fort

De fleste av oss har vært i situasjoner der vi trenger mer penger, og helst raskest mulig. Heldigvis finnes det flere gode måter å tjene penger fort, enten det er så enkelt som å selge ting du allerede har, eller å gå mer seriøst til verks for å finne en langvarig fiks på den økonomiske utfordringen. 

Å tjene ekstra penger kan være en super måte for å betale ned gjeld, spare buffer eller å få mer penger til langsiktig sparing og investering. Vi håper du får nytte av noen av forslagene vi har listet opp, og at du finner en god løsning på den økonomiske situasjonen din!