Test av American Express Basic Card

Kreditt­grense
1 000 000 kr
Rente­frihet
45 dager
Årsavgift
0 kr
Alders­grense
18 år
Kontakt­løshet
Nei
Smart­betaling
Apple Pay
Vurdering
Låneeksempel:
Eff. rente 21,27 %. 15.000 o/12 mnd. Kostnad: 1607. Totalt: 16.607
Frem til 1. november 2019 var det DNB som satt med rettigheten til å distribuere American Express sine kort i Norge, men nå som lisensen har utløpt, har Amex selv valgt å ta tilbake driften av sin egen portefølje. Først ut var de SAS-tilknyttede kortene, men nå som vi skriver april har også Green, Gold og Platinum kommet i helt ny drakt.

Overtakelsen bød naturlig nok på en rekke endringer, men den aller største er nok at kortene er gjort om til fakturerings- snarere enn kredittkort. Kort fortalt betyr dette at kortet ikke lenger har noen tilknyttet rentesats, samtidig som man heller ikke har muligheten til å nedbetale det utestående beløpet over tid. Den nye ordningen innebærer nemlig at man til å tilbakebetale hele det utestående beløpet per måned, og senest 14 dager etter man mottar fakturaen.

Nytt av 2022 derimot, er at alle som har bestilt kort etter 1. juni 2021, nå har muligheten til å delbetale sitt månedlige beløp. Enkelt forklart innebærer dette at Amex igjen ligner mer på et standard kredittkort, og om du velger dette får du også de sedvanlige 45 dagene med rentefrihet.

Relanseringen bød dog ikke bare på en overhaling av den eksisterende porteføljen, den fant også plass til å lansere ett splitter nytt kort; nemlig American Express Basic Card. Og om det er noe kortet gjør så er det å leve opp til sitt navn, for enklere enn dette blir det faktisk ikke. Her finnes det ingen fordeler, ingen forsikringer, strengt tatt ingen insentiver overhode.

Hva får man egentlig med American Express Basic Card?

Så hvorfor skal man i det hele tatt gidde å velge American Express Basic Card? Den eneste fordelen er strengt tatt at kortet ikke koster noen verdens ting, så lenge du utelukkende bruker det til varekjøp innenfor landets grenser. Sånn sett kan det være en hendig løsning om det er litt vel lenge til neste lønning, men vær dog obs på å betale innen den nevnte fristen, for ellers kan det fort bli ganske så dyrt allikevel.

Om du derimot er på utkikk etter et kort med fordeler, og som også kan by på fordelaktige vilkår utenfor landegrensene, hadde jeg så absolutt sett meg om etter et annet kort. Amex Basic er nemlig et faktureringskort i sin aller enkleste form, og kan på mange måter ansees som et alternativ til debet- snarere enn kredittkort.

Testen av American Express Basic Card er utført av Dinero.no og ble sist oppdatert 2023-09-12

Vår vurdering (poengsum): 3/6

Karakterbegrunnelse

Alle kredittkortene vi tester gis karakterer basert på hvordan de scorer i ulike kategorier, og disse vektes igjen etter viktighet:

Rente og gebyrer har en vekting på 32,5 %
Fordeler har en vekting på 32,5 %
Brukeropplevelse har en vekting på 15 %
Helhetsvurdering har en vekting på 20 %
Rente og gebyrer

American Express Basic Card oppnår 70/100 poeng i kategorien gebyrer. I og med at Amex nå opererer med en nominell rente, har vi naturlig nok valgt å ta utgangspunkt i denne. American Express Basic Card kan både skilte med relativt få gebyrer og en nokså gunstig rentesats, og denne kombinasjonen er mer enn nok til å gjøre et godt inntrykk.

Fordeler

I kategorien fordeler noterer kortet seg for 5/100 poeng. American Express Basic Card byr på visse fordeler gjennom appen Amex NÅ, men utover dette er det pent lite å spore, og da blir det ikke all verdens poengsum i det store og hele.

Brukeropplevelse

Videre får American Express Basic Card 76/100 poeng i kategorien brukeropplevelse. Her er egentlig det aller meste at det man burde kunne forvente på plass. Amex byr på digital søknadsprosess i en moderne og lett tilgjengelig innpakning, rask responstid på henvendelser, muligheten for egen PIN-kode og ikke bare én, men to, apper. Det eneste kortet får trekk for her er at samtlige kort er listet i samme dokument, snarere enn hver for seg, som gjør det noe uoversiktlig å vite hva som faktisk er gjeldende for akkurat ditt kort, samt at det ikke bys på kontaktløs betaling.

Helhetsvurdering

I vår totalvurdering får faktureringskortet 20/100 poeng. Det er egentlig ikke så mye å mer å si enn at American Express Basic Card gjør akkurat det den lover. Det er et helt enkelt kort som mer eller mindre utelukkende fungerer som et alternativ til debetkort. Utover dette er det egentlig pent lite positivt å spore.

Fordeler

 • Ingen gebyrer, så lenge man utelukkende bruker det til varekjøp innenfor landegrensene
 • Støtte for Apple Pay

Ulemper

 • Ufordelaktige gebyrsatser utenfor landegrensene
 • Ingen bonus- eller fordelsprogrammer
 • Ingen inkluderte forsikringer
 • Ingen muligheter for tilleggsforsikringer
 • Ingen muligheter for kontaktløs betaling

Rabatter og bonusordninger

 • American Express Basic Card kan by på invitasjoner til arrangementer gjennom appen Amex NÅ. Denne kan også skilte med adgang til forkjøp, reserverte og premiumbilletter, samt sjansen til å kjøpe «i siste liten»-billetter til konserter og arrangementer

Rente og gebyrer

Generelt
Aldersgrense
18 år
Årsavgift
0 kr
Kredittramme
5000 – 1 000 000 kr
Rentefrihet
45 dager
Kortutsteder
American Express
Betalingsnettverk
American Express
Kontaktløshet
Nei
Smartbetaling
Apple Pay
Grenser for varekjøp og uttak
Varekjøp i inn- og utland
Inntil disponibelt beløp av kredittgrense
Kontantuttak i inn- og utland
6000 kr/14 dager
Bruk i Norge
Varekjøp
0 kr
Kontantuttak i minibank
4 % (min. 25 kr)¹
Kontantuttak over skranke
4 % (min. 25 kr)¹
Bruk av posttjenester
4 % (min. 25 kr)¹
Bruk i utlandet
Varekjøp
0 kr
Kontantuttak i minibank
4 % (min. 25 kr)¹
Kontantuttak over skranke
4 % (min. 25 kr)¹
Valutapåslag
2,5 %
Renter
Månedlig nominell rente
1,65 %
Årlig nominell rente
19,8 %
Årlig effektiv rente
21,27 %
Øvrige gebyrer
Erstatningskort
0 kr
Elektronisk faktura
0 kr/mnd
Faktura
45 kr/mnd
Kopi av faktura
45 kr
Forsinkelsesgebyr
60 kr
Saldooverføring
3 %¹
Purregebyr (1. varsel)
35 kr
Inkassovarsel (2. varsel)
35 kr
Gebyr for betalings­oppfordring (3. varsel)
105 kr
Forsinkelsesrente
8 %
Minimumsinnbetaling per måned
8,5 % (min. 400 kr)
Låneeksempel
Eff. rente 21,27 %. 15.000 o/12 mnd. Kostnad: 1607. Totalt: 16.607
Rente løper fra uttaks-/bruksdato

Forsikringer

 • Dette kortet har ingen forsikringsavtaler

Betingelser

I tillegg til en vurdering basert på nøkkeltall fra kredittopplysningsselskap, må du også innfri følgende betingelser for å kunne få dette kortet innvilget:

 • Du må ha fylt 18 år
 • Du må ha regelmessig inntekt
 • Du kan ikke ha betalingsanmerkninger
 • Din samlede gjeld kan ikke overstige fem ganger brutto inntekt Nasjonale krav iht. retnings­linjene for utlån av usikret kreditt
 • Du må kunne håndtere en tenkt renteøkning på inntil fem prosentpoeng Nasjonale krav iht. retnings­linjene for utlån av usikret kreditt

Kontakt­informasjon

Kortutsteder
American Express Europe S.A. (Norway Branch)
Org. nummer
920 854 346
Besøksadresse
Tegeluddsvägen 21, Stockholm, Sverige
Postadresse
Postboks 472 Sentrum, 0104 Oslo
Telefon
(+47) 24 05 52 63
Sperre kort
(+47) 24 05 52 63
E-post
sac@ aexp.com

Brukererfaring med American Express Basic Card

Hva er din erfaring med American Express Basic Card?