Test av American Express Basic Card

American Express Basic Card

Vurdering

terningkast

Spesielt anbefalt for

• Gode gebyrsatser
• Lite annet

Aldersgrense: 18 år

Rentefrihet: 45 dager

Årsavgift: 0 kr

Vurdering

terningkast

Låneeksempel: Eff. rente 22,82 %. 10.000 o/12 mnd. Kostnad: 2118. Totalt: 12.118

Frem til 1. november i fjor var det DNB som satt med rettigheten til å distribuere American Express sine kort i Norge, men nå som lisensen har utløpt, har Amex selv valgt å ta tilbake driften av sin egen portefølje. Først ut var de SAS-tilknyttede kortene, men nå som vi skriver april har også Green, Gold og Platinum kommet i helt ny drakt.

Overtakelsen bød naturlig nok på en rekke endringer, men den aller største er nok at kortene er gjort om til fakturerings- snarere enn kredittkort. Kort fortalt betyr dette at kortet ikke lenger har noen tilknyttet rentesats, samtidig som man heller ikke har muligheten til å nedbetale det utestående beløpet over tid. Den nye ordningen innebærer nemlig at man til å tilbakebetale hele det utestående beløpet per måned, og senest 14 dager etter man mottar fakturaen.

Relanseringen bød dog ikke bare på en overhaling av den eksisterende porteføljen, den fant også plass til å lansere ett splitter nytt kort; nemlig American Express Basic Card. Og om det er noe kortet gjør så er det å leve opp til sitt navn, for enklere enn dette blir det faktisk ikke. Her finnes det ingen fordeler, ingen forsikringer, strengt tatt ingen insentiver overhode.

Hva får man egentlig med American Express Basic Card?

Så hvorfor skal man i det hele tatt gidde å velge American Express Basic Card? Den eneste fordelen er strengt tatt at kortet ikke koster noen verdens ting, så lenge du utelukkende bruker det til varekjøp innenfor landets grenser. Sånn sett kan det være en hendig løsning om det er litt vel lenge til neste lønning, men vær dog obs på å betale innen den nevnte fristen, for ellers kan det fort bli ganske så dyrt allikevel.

Om du derimot er på utkikk etter et kort med fordeler, og som også kan by på fordelaktige vilkår utenfor landegrensene, hadde jeg så absolutt sett meg om etter et annet kort. Amex Basic er nemlig et faktureringskort i sin aller enkleste form, og kan på mange måter ansees som et alternativ til debet- snarere enn kredittkort.

Testen av American Express Basic Card er utført av Dinero.no og ble sist oppdatert 2021-08-05
Vår vurdering (poengscore): 3 av mulige 6.

Karakterbegrunnelse

Alle faktureringskortene vi tester gis karakterer basert på hvordan de scorer i ulike kategorier, og disse vektes igjen etter viktighet:

  Fordeler har en vekting på 35 %

  Gebyrer har en vekting på 30 %

  Helhetsvurdering har en vekting på 20 %

  Brukeropplevelse har en vekting på 15 %

Gebyrer

American Express Basic Card oppnår 100/100 poeng i kategorien gebyrer. Amex har aldri vært kjent for sine enestående gebyrsatser, men med tanke på at dette kortet ikke har noen årsavgift eller tilknyttede kostnader utover uttak av kontanter, er det vanskelig å gi den noe annet enn full pott.

Fordeler

I kategorien fordeler noterer kortet seg for 6/100 poeng. American Express Basic Card byr på visse fordeler gjennom appen Amex NÅ, men utover dette er det pent lite å spore, og da blir det ikke all verdens poengsum i det store og hele.

Brukeropplevelse

Videre får American Express Basic Card 76/100 poeng i kategorien brukeropplevelse. Her er egentlig det aller meste at det man burde kunne forvente på plass. Amex byr på digital søknadsprosess i en moderne og lett tilgjengelig innpakning, rask responstid på henvendelser, muligheten for egen PIN-kode og ikke bare én, men to, apper. Det eneste kortet får trekk for her er at samtlige kort er listet i samme dokument, snarere enn hver for seg, som gjør det noe uoversiktlig å vite hva som faktisk er gjeldende for akkurat ditt kort, samt at det ikke bys på kontaktløs betaling.

Helhetsvurdering

I vår totalvurdering får faktureringskortet 20/100 poeng. Det er egentlig ikke så mye å mer å si enn at American Express Basic Card gjør akkurat det den lover. Det er et helt enkelt kort som mer eller mindre utelukkende fungerer som et alternativ til debetkort. Utover dette er det egentlig pent lite positivt å spore.

Fordeler med American Express Basic Card

 • Ingen gebyrer, så lenge man utelukkende bruker det til varekjøp innenfor landegrensene
 • Støtte for Apple Pay

Ulemper

 • Ufordelaktige gebyrsatser utenfor landegrensene
 • Ingen bonus- eller fordelsprogrammer
 • Ingen inkluderte forsikringer
 • Ingen muligheter for tilleggsforsikringer
 • Ingen muligheter for kontaktløs betaling

Rabatter og bonusordninger

American Express Basic Card kan by på invitasjoner til arrangementer gjennom appen Amex NÅ. Denne kan også skilte med adgang til forkjøp, reserverte og premiumbilletter, samt sjansen til å kjøpe «i siste liten»-billetter til konserter og arrangementer

Rente og gebyrer

Generelt
Årsavgift
0 kr
Kredittramme
Ingen forhåndsbestemt kredittgrense
Rentefrihet
45 dager
Kontaktløshet
Nei
Smartbetaling
Apple Pay
Grenser for varekjøp og uttak
Varekjøp
Ta kontakt med American Express om du skal handle for et vesentlig større beløp enn vanlig, grensen avhenger nemlig av kunderelasjonen du har bygget opp over tid
Kontantuttak
6000 kr/14 dager
Bruk i Norge
Varekjøp
0 kr
Kontantuttak i minibank
4 % (min. 25 kr)¹
Kontantuttak over skranke
4 % (min. 25 kr)¹
Bruk av posttjenester
4 % (min. 25 kr)¹
Bruk i utlandet
Varekjøp
0 kr
Kontantuttak i minibank
4 % (min. 25 kr)¹
Kontantuttak over skranke
4 % (min. 25 kr)¹
Valutapåslag
2,5 %
Øvrige gebyrer
Nytt kort
0 kr
Elektronisk faktura
0 kr/mnd
Faktura
45 kr/mnd
Kopi av faktura
45 kr
Forsinkelsesgebyr
60 kr
Purregebyr (1. varsel)
35 kr
Inkassovarsel (2. varsel)
35 kr
Gebyr for betalings­oppfordring (3. varsel)
105 kr
Forsinkelsesrente
8 %
Låneeksempel
Eff. rente 22,82 %. 10.000 o/12 mnd. Kostnad: 2118. Totalt: 12.118
Seks måneder etter at kortet aktiveres vil du automatisk få tilgang til Express Cash Service, og da kan du foreta kontantuttak fra minibank eller hos enkelte brukersteder

Forsikringer

Dette kortet har ingen forsikringsavtaler

Betingelser

I tillegg til en vurdering basert på nøkkeltall fra kredittopplysningsselskap, må du også innfri følgende betingelser for å kunne få dette kredittkortet innvilget.

 • Du må ha fylt 18 år
 • Du må ha regelmessig inntekt
 • Du kan ikke ha betalingsanmerkninger
 • Din samlede gjeld kan ikke overstige fem ganger brutto inntekt Nasjonale krav iht. retnings­linjene for utlån av usikret kreditt
 • Du må kunne håndtere en tenkt renteøkning på inntil fem prosentpoeng Nasjonale krav iht. retnings­linjene for utlån av usikret kreditt

Kontakt­informasjon

Kort­utsteder
American Express Europe S.A. (Norway Branch)
Org. nummer
920 854 346
Kreditt­giver
American Express Europe S.A. (Norway Branch)
Org. nummer
920 854 346
Besøks­­adresse
Tegeluddsvägen 21, Stockholm, Sverige
Post­­adresse
Postboks 472 Sentrum, 0104 Oslo
Telefon
(+47) 24 05 52 63
Sperre kort
(+47) 24 05 52 63
E-post
sac@aexp.com

Hva er din erfaring med American Express Basic Card?