MarkedsføringTesten baserer seg på en objektiv vurdering av produktet. «Søk nå»-knappen er en annonselenke som leder til finansinstitusjonene og testen merkes derfor med "Markedsføring".

Test av American Express Gold Card

American Express Gold Card

Vurdering

terningkast

Spesielt anbefalt for

• Opptjening av EuroBonus
• Reiseforsikring inkl.
• Tilgang til flyplasslounger

Aldersgrense: 18 år

Rentefrihet: 45 dager

Årsavgift: 1500 kr

Vurdering

terningkast

Priseksempel: 12.000 o/12 mnd. Årsavgift: 1500. Totalt: 13.500

Frem til 1. november i fjor var det DNB som satt med rettigheten til å distribuere American Express sine kort i Norge, men nå som lisensen har utløpt, har Amex selv valgt å ta tilbake driften av sin egen portefølje. Først ut var de SAS-tilknyttede kortene, men nå som vi skriver april har også Green, Gold og Platinum kommet i helt ny drakt.

Overtakelsen bød naturlig nok på en rekke endringer, men den aller største er nok at kortene er gjort om til fakturerings- snarere enn kredittkort. Kort fortalt betyr dette at kortet ikke lenger har noen tilknyttet rentesats, samtidig som man heller ikke har muligheten til å nedbetale det utestående beløpet over tid. Den nye ordningen innebærer nemlig at man må tilbakebetale hele det utestående beløpet per måned, og senest 14 dager etter man mottar fakturaen.

Gull-varianten av Amex er i alle fall det midterste av de tre standardkortene, og kan således by på flere fordeler enn det langt enklere Green Card og langt færre enn det mer eksklusive Platinum Card. Slikt sett faller nok kortet litt mellom to stoler, men i og med at den er langt rimeligere i drift og har samme opptjeningen som Platinum, skal man ikke se bort ifra at Gold Card kan fylle en viss nisje der ute.

Tjen EuroBonus-poeng via Membership Rewards

Felles for de tre Amex-kortene er at de lar deg tjene bonuspoeng på alle varekjøp, og her mottar man enkelt og greit ett Membership Rewards-poeng (MR) per brukte krone. På overflaten kan denne ordningen virke noe begrenset, men den aller største fordelen er nok at disse enkelt kan konverteres til EuroBonus-poeng (EB). EB er flyselskapet SAS sitt fordelsprogram, og disse poengene kan altså benyttes til å enten kjøpe flybilletter til gunstige priser eller oppgradere klassen på dine eksisterende reiser. Alle kortene gir som sagt den samme poengopptjeningen, og konverteringsraten her er 20 EB-poeng per 100 MR-poeng.

Majoriteten av de som sparer opp MR-poeng gjør nok dette primært for å overføre disse til EuroBonus, men det finnes også flere alternativer der ute. Du kan blant annet donere poengene til Røde Kors, kjøpe hotellopphold eller veksle de inn i gavekort som kan brukes på Steen & Strøm Magasin og EGER Karl Johan i Oslo. Du kan også handle i nettbutikken Membership Rewards Shop, hvor man kan finne alt fra kniver og verktøy til selfiestenger og iPad-er.

Reise- og avbestillingsforsikring inkludert

Selv om overgangen til faktureringskort har bydd på visse endringer, har American Express Gold Card i alle fall holdt på sin inkluderte reise- og avbestillingsforsikring. Forskjellen er dog at Amex nå krever at man betaler minimum 75 % av reisens totale kostnader – være seg utgifter knyttet til transport, så vel som losji – for at forsikringen skal være gyldig.

Utover dette må også reisen startes og avsluttes på bostedsadressen, og så lenge dette er imøtekommet er den gjeldende for reiser på inntil 60 påfølgende dager, og maksimalt 240 dager i løpet av en 12-måndersperiode. Forsikringspolisen dekker kortholder og ektefelle/samboer, samt hjemmeværende barn som er under 25 år på dagen for avreise, og poster som medisinsk assistanse, kansellert, endret eller forkortet reise, tap av eiendeler, ­beskyttelse mot forsinkelse, personskade som følge av ulykke og juridisk assistanse.

Loungetilgang med Priority Pass

Som man kanskje har merket, sikter nok Amex Gold Card seg først og fremst inn mot den noe mer reiselystne. I så tilfelle kommer jo fordelsprogrammet Priority Pass meget godt med, all den tid den gir deg tilgang til over 1200 flyplasslounger over hele verden. Som Amex-kunde blir man automatisk medlem, samt at man får fire kostnadsfrie besøk per år. Ytterligere besøk eller gjester koster derimot £20 per stykk.

Verdt sin vekt i gull?

Det er vanskelig å komme utenom at en av de største ulempene med Aemx Gold Card er dens årsavgift. Femten hundre kroner kan fort bli i det drøyeste laget for de aller fleste, med det finnes visse gulrøtter her som kan være verdt investeringen. For det første oppnår man bonuspoeng på alle kjøp, og disse kan igjen konverteres til EuroBonus-poeng, som kan benyttes på flybilletter hos SAS og den øvrige flåten i Star Alliance. For det andre inkluderer denne prisen også en reise- og avbestillingsforsikring, så for en som stadig er på farten kan dette fort være et gunstig kort i det lange løp.

Om du derimot ikke er av typen som beveger deg utenfor landegrensene så altfor ofte, så er det nok ikke all verden å hente her.


Testen av American Express Gold Card er utført av og er sist oppdatert .

Vår vurdering (Poengscore): 3 av mulige 6.

Karakterbegrunnelse

Alle faktureringskortene vi tester gis karakterer basert på hvordan de scorer i ulike kategorier, og disse vektes igjen etter viktighet:

  Fordeler har en vekting på 35 %

  Gebyrer har en vekting på 30 %

  Helhetsvurdering har en vekting på 20 %

  Brukeropplevelse har en vekting på 15 %

Gebyrer

American Express Gold Card oppnår 10/100 poeng i kategorien gebyrer. Amex har aldri vært kjent for sine enestående gebyrsatser, og overgangen til faktureringskort har på ingen måte endret dette inntrykket. For det første hjelper ikke årsprisen noe særlig på, og når man i tillegg slenger på markedets høyeste valutapåslag og dyre gebyrer ved kontantuttak, ender man fort opp i det lite flatterende bunnsjiktet.

Fordeler

I kategorien fordeler noterer kortet seg for 50/100 poeng. American Express Gold Card lener seg i stor grad på sitt Membership Rewards-program, som både kan benyttes i en egen fordelsbutikk eller konverteres til EuroBonus-poeng, og det er nok særlig sistnevnte som trekker snittet opp vesentlig her. Utover dette kan det også bys på en inkludert reise- og avbestillingsforsikring og tilgang til over 1200 flyplasslounger rundt omkring i verden. Totalt sett en ganske akseptabel pakke med andre ord.

Brukeropplevelse

Videre får American Express Gold Card 94/100 poeng i kategorien brukeropplevelse. Her er egentlig det aller meste at det man burde kunne forvente på plass. Amex byr på digital søknadsprosess i en moderne og lett tilgjengelig innpakning, rask responstid på henvendelser, muligheten for egen PIN-kode, kontaktløs betaling og ikke bare én, men to, apper. Rett og slett ganske så imponerende. Det eneste minuset her er strengt tatt at alle priser for samtlige kort er listet i samme dokument, snarere enn hver for seg, som gjør det noe uoversiktlig å vite hva som faktisk er gjeldende for akkurat ditt kort.

Helhetsvurdering

I vår totalvurdering lander faktureringskortet på 60/100 poeng. Totalt sett må det nok sies at American Express Gold Card bærer preg av å være et ganske så todelt kort. På den positive siden kan kortet skilte med Membership Rewards-poeng på samtlige varekjøp, inkludert reise- og avbestillingsforsikring og tilgang til flyplasslounger over hele verden. På den negative siden har kortet en av de dårligste gebyrsatsene på markedet, og med mindre man reiser veldig ofte, vil nok vinninga fort gå opp i spinninga her. Om du er derimot er av typen som reiser titt og ofte, skal du ikke se bort ifra at det er en god del å hente her i det lange løp.

Fordeler med American Express Gold Card

 • Ett Membership Rewards-poeng per brukte krone, som enten kan benyttes i en egen fordelsbutikk eller konverteres til EuroBonus-poeng (20 EuroBonus-poeng per 100 kroner)
 • Tilgang til over 1200 flyplasslounger over hele verden gjennom Priority Pass
 • Reise- og avbestillingsforsikring inkludert

Ulemper

 • Høy årsavgift
 • Ufordelaktige gebyrer

Rabatter og bonusordninger

American Express Gold Card lener seg i all hovedsak på sin Membership Rewards-ordning, men det finnes også en knippe andre bonuser og fordeler du kan dra deg nytte av. Under kan du se en oversikt over samtlige fordeler man oppnår ved å benytte kortet:

 • Tilgang til over 1200 flyplasslounger over hele verden gjennom Priority Pass
 • Invitasjoner til arrangementer gjennom appen Amex NÅ, som også kan skilte med adgang til forkjøp, reserverte og premiumbilletter, samt sjansen til å kjøpe «i siste liten»-billetter til konserter og arrangementer

Rente og gebyrer

Generelle gebyrer

 • Årsavgift: 1500 kr (125 kr pr. mnd.)
 • Varekjøp: 0 kr

 

Bruk i Norge

 • Kontantuttak i minibank: 4 % av sum (minimum 25 kr)
 • Kontantuttak i bank: 4 % av sum (minimum 25 kr)
 • Bruk hos Posten/Post i Butikk: 4 % av sum (minimum 25 kr)

 

Bruk i utlandet

 • Kontantuttak i minibank: 4 % av sum (minimum 25 kr)
 • Kontantuttak i bank: 4 % av sum (minimum 25 kr)
 • Valutapåslag: 2,5 %

Grenser for kontantuttak

 • Kontantuttak i inn- og utland: 12 000 kr per 14 dager

 

Øvrige gebyrer

 • Tilleggskort: 540 kr (pr. stk.)*
 • Nytt kort: 0 kr
 • Elektronisk faktura: 0 kr
 • Faktura: 45 kr
 • Kopi av faktura: 45 kr
 • Purregebyr: 70 kr
 • Inkassovarsel: 70 kr
 • Forsinkelsesgebyr: 60 kr
 • Forsinkelsesrente: 9,25 %
 • Gebyr for betalingsoppfordring: 210 kr
 • Inkassosalær t.o.m 2500: 700 kr
 • Inkassosalær t.o.m 10 000: 1400 kr
 • Inkassosalær t.o.m 50 000: 2800 kr
 • Inkassosalær t.o.m 250 000: 5600 kr
 • Inkassosalær over 250 000: 11 200 kr
 • * Ett kort inkludert, ytterligere 3 kan utstedes

Låneeksempel
12.000 o/12 mnd. Årsavgift: 1500. Totalt: 13.500

Forsikring

Trykk på de ulike forsikringene for å lese mer om hver enkelt.

Med American Express Gold Card har du til enhver tid reise- og avbestillingsforsikring inkludert, så lenge du betaler minimum 75 % av reisens totale kostnader – herunder både reise og overnatting – med kredittkortet, og polisen dekker følgende poster:

Medisinsk assistanse
Dekker inntil 1 000 000 kroner for kostnader relatert til nødvendig medisinsk behandling som oppstår på grunn av sykdom eller skade under reise
Kansellert eller endret reise
Dekker inntil 25 000 kroner ved kansellering, endring eller avbrudd av reise som følge av sykdom
Forkortet reise
Dekker kostnader knyttet til hjemreise og gjenopptagelse av opprinnelige reisen med inntil 25 000 kroner
Tap av eiendeler
Dekker inntil 10 000 kroner ved tap eller skade på personlige eiendeler, penger og reisedokumenter
Forsinkelses­beskyttelse
Dekker forsinket bagasje med inntil 2000 kroner per person ved mer enn 4 timers forsinkelse, og ytterligere 3000 per person ved mer enn 48 timers forsinkelse
Personskade som følge av ulykke
Dekker maksimalt 1 000 000 kroner per person per reise for ulykker som fører til invaliditet eller dødsfall innen 365 dager
Juridisk assistanse
Dekker inntil 100 000 kroner for juridiske kostnader under begjærelsen av kompensasjon, samt inntil 1 000 000 kroner for juridisk ansvar ved personskade, deres eiendom eller eiendeler

Utover dette må også reisen startes og avsluttes på bostedsadressen, og for innenlandsreiser kreves det minimum én overnatting eller at man har benyttet fly som transportmiddel. Når disse kravene er imøtekommet er den gjeldende for reiser på inntil 60 påfølgende dager, og maksimalt 240 dager i løpet av en 12-måndersperiode.

Forsikringspolisen dekker kortholder og ektefelle/samboer, samt hjemmeværende barn som er under 25 år på dagen for avreise, samtidig som det er verdt å merke seg at medisinsk assistanse ikke dekker personer over fylte 80 år.

Type forsikring: Inkludert forsikring

Betingelser

I tillegg til en vurdering basert på nøkkeltall fra kredittopplysningsselskap, må du også innfri følgende betingelser for å kunne få dette kredittkortet innvilget:

 • 18 års aldersgrense
 • Du må ha en fast inntekt
 • Ingen betalingsanmerkninger

Kontakt­informasjon

Besøks­adresse:
Tegeluddsvägen 21, 115 41 Stockholm, Sverige
Post­adresse:
PB 472 Sentrum, 0104 Oslo
Telefon:
(+47) 24 05 52 63

Hva er din erfaring med American Express Gold Card?