Test av American Express Gold Card

Kreditt­grense
1 000 000 kr
Rente­frihet
45 dager
Årsavgift
2100 kr
Alders­grense
18 år
Kontakt­løshet
Ja
Smart­betaling
Apple Pay
Vurdering
Låneeksempel:
Eff. rente 28,15 %. 65.000 o/12 mnd. Kostnad: 9.063. Totalt: 74.063
Vi har ikke et samarbeid med den aktuelle banken, men Zensum lar deg søke og sammenligne kort hos 5 banker samtidig
Gå videre til Zensum
Eff. rente 22,69 %. 25.000 o/12 mnd. Kostnad: 3.337. Totalt: 28.337. Ulike kort har ulike renter.
Annonselenke
Tidligere var det DNB som sto bak American Express (Amex) sine kort i Norge, men i 2018 valgte selskapet derimot å avbryte samarbeidet og ta tilbake driften av sin egen portefølje. Overtakelsen bød naturlig nok på en rekke endringer, men den mest iøynefallende var nok at kortene ble gjort om fra kreditt- til faktureringskort. Kort fortalt betyr dette at kortet ikke lenger har noen tilknyttet rentesats, samtidig som man heller ikke har muligheten til å nedbetale det utestående beløpet over tid. Den nye ordningen innebærer nemlig at man må tilbakebetale hele det utestående beløpet per måned, og senest 14 dager etter man mottar fakturaen.

Nytt av 2022 derimot, er at alle som har bestilt kort etter 1. juni 2021, nå har muligheten til å delbetale sitt månedlige beløp. Det vil si at Amex igjen ligner mer på et standard kredittkort, og om du velger dette får du også de sedvanlige 45 dagene med rentefrihet.

Gullkortet fra Amex er i alle fall det midterste av de tre standardkortene, og kan således by på flere fordeler enn det langt enklere American Express Green Card og langt færre enn det mer eksklusive American Express Platinum Card. Slikt sett faller nok kortet litt mellom to stoler, men i og med at den er langt rimeligere i drift og har samme opptjeningen som Platinum, skal man ikke se bort ifra at American Express Gold Card kan fylle en viss nisje der ute.

Tjen EuroBonus-poeng via Membership Rewards

Felles for de tre Amex-kortene er at de lar deg tjene bonuspoeng på alle varekjøp, og her mottar man enkelt og greit ett Membership Rewards-poeng (MR) per brukte krone. På overflaten kan denne ordningen virke noe begrenset, men den aller største fordelen er nok at disse enkelt kan konverteres til EuroBonus-poeng (EB). EB er flyselskapet SAS sitt fordelsprogram, og disse poengene kan altså benyttes til å enten kjøpe flybilletter til gunstige priser eller oppgradere klassen på dine eksisterende reiser. Alle kortene gir som sagt den samme poengopptjeningen, og konverteringsraten her er 20 EB-poeng per 100 MR-poeng.

Majoriteten av de som sparer opp MR-poeng gjør nok dette primært for å overføre disse til EuroBonus, men det finnes også flere alternativer der ute. Du kan blant annet donere poengene til Røde Kors, kjøpe hotellopphold eller veksle de inn i gavekort som kan brukes på Steen & Strøm Magasin og EGER Karl Johan i Oslo. Du kan også handle i nettbutikken Membership Rewards Shop, hvor man kan finne alt fra kniver og verktøy til selfiestang og iPad.

Reiseforsikring og øvrige reisefordeler

Selv om overgangen til faktureringskort har bydd på visse endringer, har American Express Gold Card i alle fall holdt på sin inkluderte reise- og avbestillingsforsikring. Forskjellen er dog at Amex nå krever at man betaler minimum 75 prosent av reisens totale kostnader – være seg utgifter knyttet til transport, så vel som losji – for at forsikringen skal være gyldig.

Utover dette må også reisen startes og avsluttes på bostedsadressen, og så lenge dette er imøtekommet er den gjeldende for reiser på inntil 60 påfølgende dager, og maksimalt 240 dager i løpet av en 12-måndersperiode. Forsikringspolisen dekker kortholder og ektefelle/samboer, samt hjemmeværende barn som er under 25 år på dagen for avreise, og poster som medisinsk assistanse, kansellert, endret eller forkortet reise, tap av eiendeler, beskyttelse mot forsinkelse, personskade som følge av ulykke og juridisk assistanse.

Som man kanskje har merket, sikter nok American Express Gold Card seg først og fremst inn mot den noe mer reiselystne. I så tilfelle kommer jo fordelsprogrammet Priority Pass meget godt med, all den tid den gir deg tilgang til over 1300 flyplasslounger over hele verden. Som Amex-kunde blir man automatisk medlem, samt at man får fire kostnadsfrie besøk per år.

Verdt sin vekt i gull?

Det er vanskelig å komme utenom at en av de største ulempene med American Express Gold Card er dens årsavgift. 2100 kroner kan fort bli i det drøyeste laget for de aller fleste, med det finnes visse gulrøtter her som kan være verdt investeringen. For det første oppnår man bonuspoeng på alle kjøp, og disse kan igjen konverteres til EuroBonus-poeng, som kan benyttes på flybilletter hos SAS og den øvrige flåten i Star Alliance. For det andre inkluderer denne prisen også en reise- og avbestillingsforsikring, så for en som stadig er på farten kan dette fort være et gunstig kort i det lange løp.

Om du derimot ikke er av typen som beveger deg utenfor landegrensene så altfor ofte, så er det nok ikke all verden å hente her.

Testen av American Express Gold Card er utført av Dinero.no og ble sist oppdatert 2023-09-04

Vår vurdering (poengsum): 4/6

Karakterbegrunnelse

Alle kredittkortene vi tester gis karakterer basert på hvordan de scorer i ulike kategorier, og disse vektes igjen etter viktighet:

Rente og gebyrer har en vekting på 32,5 %
Fordeler har en vekting på 32,5 %
Brukeropplevelse har en vekting på 15 %
Helhetsvurdering har en vekting på 20 %
Rente og gebyrer

American Express Gold Card oppnår 34/100 poeng i kategorien gebyrer. I og med at Amex nå opererer med en nominell rente, har vi naturlig nok valgt å ta utgangspunkt i denne. American Express Gold Card kan i alle fall skilte med en relativt høy årsavgift, og kombinerer man dette med de ufordelaktige gebyrene, sitter man fort igjen med en ganske så middelmådig score.

Fordeler

I kategorien fordeler noterer kortet seg for 51/100 poeng. American Express Gold Card lener seg i stor grad på sitt Membership Rewards-program, som både kan benyttes i en egen fordelsbutikk eller konverteres til EuroBonus-poeng, og det er nok særlig sistnevnte som trekker snittet opp vesentlig her. Utover dette kan det også bys på en inkludert reise- og avbestillingsforsikring og tilgang til over 1200 flyplasslounger rundt omkring i verden. Totalt sett en ganske akseptabel pakke med andre ord.

Brukeropplevelse

Videre får American Express Gold Card 94/100 poeng i kategorien brukeropplevelse. Her er egentlig det aller meste at det man burde kunne forvente på plass. Amex byr på digital søknadsprosess i en moderne og lett tilgjengelig innpakning, rask responstid på henvendelser, muligheten for egen PIN-kode, kontaktløs betaling og ikke bare én, men to, apper. Rett og slett ganske så imponerende. Det eneste minuset her er strengt tatt at alle priser for samtlige kort er listet i samme dokument, snarere enn hver for seg, som gjør det noe uoversiktlig å vite hva som faktisk er gjeldende for akkurat ditt kort.

Helhetsvurdering

I vår totalvurdering lander faktureringskortet på 55/100 poeng. Totalt sett må det nok sies at American Express Gold Card bærer preg av å være et ganske så todelt kort. På den positive siden kan kortet skilte med Membership Rewards-poeng på samtlige varekjøp, inkludert reise- og avbestillingsforsikring og tilgang til flyplasslounger over hele verden. På den negative siden har kortet en av de dårligste gebyrsatsene på markedet, og med mindre man reiser veldig ofte, vil nok vinninga fort gå opp i spinninga her. Om du er derimot er av typen som reiser titt og ofte, skal du ikke se bort ifra at det er en god del å hente her i det lange løp.

Fordeler

 • Ett Membership Rewards-poeng per brukte krone, som enten kan benyttes i en egen fordelsbutikk eller konverteres til EuroBonus-poeng (20 EuroBonus-poeng per 100 kroner)
 • Tilgang til over 1300 flyplasslounger over hele verden gjennom Priority Pass
 • Reise- og avbestillingsforsikring inkludert
 • Støtte for Apple Pay

Ulemper

 • Høy årsavgift
 • Ufordelaktige gebyrer
Vi har ikke et samarbeid med den aktuelle banken, men Zensum lar deg søke og sammenligne kort hos 5 banker samtidig
Gå videre til Zensum
Eff. rente 22,69 %. 25.000 o/12 mnd. Kostnad: 3.337. Totalt: 28.337. Ulike kort har ulike renter.
Annonselenke

Rabatter og bonusordninger

American Express Gold Card lener seg i all hovedsak på sin Membership Rewards-ordning, men det finnes også en knippe andre bonuser og fordeler du kan dra deg nytte av. Under kan du se en oversikt over samtlige fordeler man oppnår ved å benytte kortet:

 • Membership Rewards: Ett Membership Rewards-poeng per brukte krone – hvor 200 poeng tilsvarer én krone – som enten kan benyttes i en egen fordelsbutikk eller konverteres til EuroBonus-poeng, hvor 100 kroner tilsvarer 20 EuroBonus-poeng
 • Flyplasslounger: Tilgang til over 1300 flyplasslounger over hele verden inkludert fire kostnadsfrie besøk per år
 • Lounge on-the-go: Ved å vise ditt boardingkort og registrere ditt Amex-kort i kassen, vil du motta et komplementært måltid du kan nyte «on-the-go» før flyet letter hos Ritazza på Gardermoen, Pontus in the air på Arlanda og Espresso House på Landvetter, Malmö Airport, Luleå Airport, Visby Airport, Kastrup og Helsingfors-Vanda
 • Amex NÅ: Invitasjoner til arrangementer gjennom appen Amex NÅ, som også kan skilte med adgang til forkjøp, reserverte og premiumbilletter, samt sjansen til å kjøpe «i siste liten»-billetter til konserter og arrangementer

Rente og gebyrer

Generelt
Aldersgrense
18 år
Årsavgift
2100 kr¹
Kredittramme
5000 – 1 000 000 kr
Rentefrihet
45 dager
Kortutsteder
American Express
Betalingsnettverk
American Express
Kontaktløshet
Ja
Smartbetaling
Apple Pay
Grenser for varekjøp og uttak
Varekjøp i inn- og utland
Inntil disponibelt beløp av kredittgrense
Kontantuttak i inn- og utland
12 000 kr/14 dager
Bruk i Norge
Varekjøp
0 kr
Kontantuttak i minibank
4 % (min. 25 kr)²
Kontantuttak over skranke
4 % (min. 25 kr)²
Bruk av posttjenester
4 % (min. 25 kr)²
Bruk i utlandet
Varekjøp
0 kr
Kontantuttak i minibank
4 % (min. 25 kr)²
Kontantuttak over skranke
4 % (min. 25 kr)²
Valutapåslag
2,5 %
Renter
Månedlig nominell rente
1,65 %
Årlig nominell rente
19,8 %
Årlig effektiv rente
28,15 %
Øvrige gebyrer
Tilleggskort
1000 kr/kort³
Erstatningskort
0 kr
Elektronisk faktura
0 kr/mnd
Faktura
45 kr/mnd
Kopi av faktura
45 kr
Forsinkelsesgebyr
60 kr
Saldooverføring
3 %²
Loungebesøk betalt via nett
199 kr
Loungebesøk betalt i loungeresepsjonen
329 kr⁴
Purregebyr (1. varsel)
35 kr
Inkassovarsel (2. varsel)
35 kr
Gebyr for betalings­oppfordring (3. varsel)
105 kr
Forsinkelsesrente
8 %
Minimumsinnbetaling per måned
8,5 % (min. 400 kr)
Låneeksempel
Eff. rente 28,15 %. 65.000 o/12 mnd. Kostnad: 9.063. Totalt: 74.063
Alternativt kan du velge å betale 175 kr/mnd
Rente løper fra uttaks-/bruksdato
Ett kort inkludert, ytterligere tre kan utstedes
Alternativt kan man også belaste 3000 EB-poeng
Vi har ikke et samarbeid med den aktuelle banken, men Zensum lar deg søke og sammenligne kort hos 5 banker samtidig
Gå videre til Zensum
Eff. rente 22,69 %. 25.000 o/12 mnd. Kostnad: 3.337. Totalt: 28.337. Ulike kort har ulike renter.
Annonselenke

Forsikringer

Den inkluderte reise- og avbestillingsforsikring er gjeldende for alle reiser, så lenge man betaler minst 75 prosent eller mer av reisens totale transportkostnader med ditt American Express Gold Card. Denne er altså uavhengig av transportmiddel, selv om dagsreiser uten overnatting kun dekkes når man benytter seg av fly.

Utover dette stilles det også krav til at man er medlem av Norsk Folketrygd og har en fast bostedsadresse i Folkeregisteret. Så lenge disse kravene er innfridd gjelder den for reiser på inntil 60 påfølgende dager eller 240 dager sammenlagt i løpet av en periode på 12 måneder. Polisen gjelder både for deg og din husstand – som i denne sammenheng er definert som ektefelle, registrert partner eller samboer og barn, stebarn og adoptivbarn eller fosterbarn under 25 år med felles adresse – eller inntil tre andre medreisende.

Samtidig er det verdt å merke seg at samtlige satser er oppgitt i norske kroner, samt at forsikrede må være under 80 år under hele reisen for å
bli omfattet av ytelsene medisinsk assistanse og dekning av kostnader.

Dekning
Pr. pers
Pr. skade
Avbestilt, utsatt, avbrutt eller endret reise
25 000
Medisinsk behandling
1 000 000
Akutt tannpleie
10 000
10 000
Forlenget opphold etter behandling
2000/døgn
20 000
Redningstjeneste
1 500 000
Begravelses- og jordfestelseskostnader
25 000
Reisegods
10 000
Kontanter og reisedokumenter
2500¹
Tapt eller forsinket avgang
1500
Forsinket reisegods
2000²
Juridisk bistand
100 000
Hjemtransport og reisesyke
Ubegrenset
Ubegrenset
Ulykke invaliditet barn og voksen
1 000 000³
Dødsfall barn (0-16 år)
100 000
Dødsfall voksen (16-80 år)
1 000 000
Begrenset til 750 kroner for barn under 16 år
Ytterligere 3000 kroner pr. person om reisegodset ikke har ankommet innen 48 timer
En prosentandel av summen ut ifra grad av invaliditet
Avtaletype
Inkludert forsikring
Forsikringsselskap
Chubb European Group SE og Inter Partner Assistance

Betingelser

I tillegg til en vurdering basert på nøkkeltall fra kredittopplysningsselskap, må du også innfri følgende betingelser for å kunne få dette kortet innvilget:

 • Du må ha fylt 18 år
 • Du må ha regelmessig inntekt
 • Du kan ikke ha betalingsanmerkninger
 • Din samlede gjeld kan ikke overstige fem ganger brutto inntekt Nasjonale krav iht. retnings­linjene for utlån av usikret kreditt
 • Du må kunne håndtere en tenkt renteøkning på inntil fem prosentpoeng Nasjonale krav iht. retnings­linjene for utlån av usikret kreditt

Kontakt­informasjon

Kortutsteder
American Express Europe S.A. (Norway Branch)
Org. nummer
920 854 346
Besøksadresse
Tegeluddsvägen 21, Stockholm, Sverige
Postadresse
Postboks 472 Sentrum, 0104 Oslo
Telefon
(+47) 24 05 52 63
Sperre kort
(+47) 24 05 52 63
E-post
sac@ aexp.com

Brukererfaring med American Express Gold Card

Hva er din erfaring med American Express Gold Card?