Test av American Express Platinum Card

American Express Platinum Card

Vurdering

terningkast

Spesielt anbefalt for

• Omfattende
reiseforsikring
• Opptjening av EuroBonus
• Fri adgang til lounger

Aldersgrense: 18 år

Rentefrihet: 45 dager

Årsavgift: 6600 kr

Vurdering

terningkast

Låneeksempel: Eff. rente 34,93 %. 75.000 o/12 mnd. Kostnad: 22.486. Totalt: 97.486

Frem til 1. november i fjor var det DNB som satt med rettigheten til å distribuere American Express sine kort i Norge, men nå som lisensen har utløpt, har Amex selv valgt å ta tilbake driften av sin egen portefølje. Først ut var de SAS-tilknyttede kortene, men nå som vi skriver april har også Green, Gold og Platinum kommet i helt ny drakt.

Overtakelsen bød naturlig nok på en rekke endringer, men den aller største er nok at kortene er gjort om til fakturerings- snarere enn kredittkort. Kort fortalt betyr dette at kortet ikke lenger har noen tilknyttet rentesats, samtidig som man heller ikke har muligheten til å nedbetale det utestående beløpet over tid. Den nye ordningen innebærer nemlig at man må tilbakebetale hele det utestående beløpet per måned, og senest 14 dager etter man mottar fakturaen.

Av de tre standardkortene i Amex’ portefølje er Platinum Card unektelig det mest eksklusive. Av den grunn, og som seg kanskje hør og bør, byr den naturlig nok på en god del mer enn sine lillebrødre. Foruten om en omfattende reise- og avbestillingsforsikring, som også inkluderer egenandelsforsikring for leiebil, kan kortet også by på bonuspoeng på alle varekjøp, tilgang til en rekke flyplasslounger i hele verden og tilgang den eksklusive tjenesten concierge.

Bonuspoeng på alle varekjøp og muligheter for oppgraderinger

Det Amex-kortene derimot har til felles er at de gir deg bonuspoeng på samtlige varekjøp, og denne ordningen er så enkel som at man mottar ett poeng per brukte krone. Denne ordningen har fått navnet Membership Rewards (MR), og dens aller største fordel er nok at de enkelt lar seg konvertere til EuroBonus-poeng (EB).

For den som ikke er så altfor bevandret innenfor feltet er sistnevnte flyselskapet SAS sitt fordelsprogram, og disse poengene kan altså benyttes til å enten kjøpe flybilletter eller oppgradere klassen på dine eksisterende reiser. Alle kortene gir som sagt den samme poengopptjeningen, og konverteringsraten her er på 20 EB- per 100 MR-poeng.

Foruten om dette kan kortet også by på ytterligere fordeler innenfor kategoriene hoteller, leiebil og cruise. Med Platinum Card får du nemlig tilgang til en rekke lojalitetsprogram hos kjedens tilknyttede hotellpartnere, som igjen kan by på fordeler som tidlig innsjekking og sen utsjekking, samt muligheten til å oppgradere romstandarden. Amex kan også skilte med en rekke ekstra insentiver om du bestiller via Platinum Travel.

Når det gjelder leiebil og cruise har du med førstnevnte tilgang til rabatter og oppgradering, mens du kan få inntil USD 300 hos enkelte av de tilknyttede cruisepartnerne når du bestiller via nevnte Platinum Travel.

Omfattende reise- og avbestillingsforsikring inkludert i årsavgiften

Selv om overgangen til faktureringskort har bydd på visse endringer, har American Express heldigvis holdt på sin inkluderte reise- og avbestillingsforsikring. Forskjellen er dog at Amex nå krever at man betaler minimum 75 % av reisens totale kostnader – være seg utgifter knyttet til transport, så vel som losji – for at forsikringen skal være gyldig.

Utover dette må også reisen startes og avsluttes på bostedsadressen, og så lenge dette er imøtekommet er den gjeldende for reiser på inntil 60 påfølgende dager, og maksimalt 240 dager i løpet av en 12-måndersperiode. Forsikringspolisen dekker kortholder og ektefelle/samboer, samt hjemmeværende barn som er under 25 år på dagen for avreise, og poster som medisinsk assistanse, kansellert, endret eller forkortet reise, tap av eiendeler, beskyttelse mot forsinkelse, personskade som følge av ulykke, juridisk assistanse, veihjelp, kjøpbeskyttelse og returgaranti og ikke minst egenandelsforsikring for leiebil.

Dette bør kort og godt dekke det meste, for ikke og si alt, av det man kan være så uheldig å støte på i løpet av et ferieopphold.

Priority Pass og tilgang på unik Concierge Service

De siste rosinene i pølsa er tjenestene Priority Pass og Concierge Service. Som Amex-kunde mottar man nemlig automatisk et Priority Pass-medlemskap, og denne gir deg adgang til over 1200 flyplasslounger over hele verden. Fordelen med Platinum i denne sammenhengen er at man også får gratis adgang til OSL Premium Lounge på Gardermoen og North Sea Lounge i Stavanger, og det er jo aldri feil med et lite hvileskjær når man først er i området.

Den siste fordelen du har med American Express Platinum Card er tilgangen til tjenesten Platinum Lifestyle Concierge. Om du ikke drar kjensel på benevnelsen er concierge en yrkesbetegnelse for en portner som bistår gjester med daglige gjøremål, og det er nøyaktig dette tjenesten kan by på. Trenger du eksempelvis hjelp med planleggingen av din reise, ønsker å bestille billetter eller reservere et bord på din neste destinasjon, er det bare å slå på tråden.

Testen av American Express Platinum Card er utført av Dinero.no og ble sist oppdatert 2021-08-05
Vår vurdering (poengscore): 4 av mulige 6.

Karakterbegrunnelse

Alle faktureringskortene vi tester gis karakterer basert på hvordan de scorer i ulike kategorier, og disse vektes igjen etter viktighet:

  Fordeler har en vekting på 35 %

  Gebyrer har en vekting på 30 %

  Helhetsvurdering har en vekting på 20 %

  Brukeropplevelse har en vekting på 15 %

Gebyrer

American Express Platinum Card oppnår 10/100 poeng i kategorien gebyrer. Amex har aldri vært kjent for sine enestående gebyrsatser, og overgangen til faktureringskort har på ingen måte endret dette inntrykket. For det første hjelper ikke årsprisen noe særlig på, og når man i tillegg slenger på markedets høyeste valutapåslag og dyre gebyrer ved kontantuttak, ender man fort opp i det lite flatterende bunnsjiktet.

Fordeler

I kategorien fordeler noterer kortet seg for 83/100 poeng. Som selve juvelen i Amex-krona, kan Platinum by på en rekke fordelaktige ordninger. Blant de gjeveste finner man fri adgang til en rekke flyplasslounger over hele verden, en eksklusiv concierge-tjeneste og muligheten til opptjening av EuroBonus-poeng på alle varekjøp. På toppen av dette kan den også skilte med en særs omfattende reise- og avbestillingsforsikring, som også inkluderer egenandelsforsikring for leiebil. Det skal sies at årsprisen er i det stiveste laget, men man får i alle fall mye for pengene.

Brukeropplevelse

Videre får AmEx Platinum 94/100 poeng i kategorien brukeropplevelse. Her er egentlig det aller meste at det man burde kunne forvente på plass. Amex byr på digital søknadsprosess i en moderne og lett tilgjengelig innpakning, rask responstid på henvendelser, muligheten for egen PIN-kode, kontaktløs betaling og ikke bare én, men to, apper. Rett og slett ganske så imponerende. Det eneste minuset her er strengt tatt at alle priser for samtlige kort er listet i samme dokument, snarere enn hver for seg, som gjør det noe uoversiktlig å vite hva som faktisk er gjeldende for akkurat ditt kort.

Helhetsvurdering

I vår totalvurdering får American Express Platinum Card 80/100 poeng. På tross av den hårreisende årsavgiften, og de medfølgende elendige gebyrsatsene, veier fordelene i stor grad opp for de langt mer negative aspektene. I og med at kortet er såpass dyrt i drift er nok dette primært myntet på de som er på utkikk etter de litt mer eksklusive tilbudene, men i så henseendet leverer den til gangs.

Fordeler med American Express Platinum Card

 • Ett Membership Rewards-poeng per brukte krone, som enten kan benyttes i en egen fordelsbutikk eller konverteres til EuroBonus-poeng (20 EuroBonus-poeng per 100 kroner)
 • Omfattende reise- og avbestillingsforsikring inkludert
 • Egenandelsforsikring for leiebil inkludert i reiseforsikring
 • Fri tilgang til OSL Premium Lounge på Gardermoen og North Sea Lounge i Stavanger
 • Tilgang til over 1200 flyplasslounger over hele verden gjennom Priority Pass
 • Ekstra fordeler hos selskapets hotell- og leiebilpartnere
 • Concierge Service
 • Invitasjoner til arrangementer gjennom appen Amex NÅ, som også kan skilte med adgang til forkjøp, reserverte og premiumbilletter, samt sjansen til å kjøpe «i siste liten»-billetter til konserter og arrangementer
 • Støtte for Apple Pay

Ulemper

 • Skyhøyt årsgebyr
 • Ugunstige gebyrsatser

Rabatter og bonusordninger

American Express Platinum Card byr på en rekke rabatter og bonusordninger, og kanskje især for den som ønsker det lille ekstra. Under kan du se en oversikt over samtlige fordeler man oppnår ved å benytte kortet:

 • Ett Membership Rewards-poeng per brukte krone, som enten kan benyttes i en egen fordelsbutikk eller konverteres til EuroBonus-poeng (20 EuroBonus-poeng per 100 kroner)
 • Fri tilgang til OSL Premium Lounge på Gardermoen og North Sea Lounge i Stavanger
 • Tilgang til over 1200 flyplasslounger over hele verden gjennom Priority Pass
 • Lojalitetsprogram for hoteller gjennom Hilton Honors (Gold), MeliáRewards (Gold), Shangri-La Golden Circle (Jade) og Radisson Rewards (Gold)
 • Tilgang til eksklusive cruise gjennom AmaWaterways, Holland America Line, Oceania, Regent Seven Seas Cruises, Silversea og Crystal, Crystal River Cruises og Crystal Yacht Cruises
 • Rabatter på leiebil gjennom Hertz og Avis
 • Concierge Service

Rente og gebyrer

Generelt
Årsavgift
6600 kr (550 kr/mnd)
Kredittramme
Ingen forhåndsbestemt kredittgrense
Rentefrihet
45 dager
Kontaktløshet
Ja
Smartbetaling
Apple Pay
Grenser for varekjøp og uttak
Varekjøp
Ta kontakt med American Express om du skal handle for et vesentlig større beløp enn vanlig, grensen avhenger nemlig av kunderelasjonen du har bygget opp over tid
Kontantuttak
30.000 kr/14 dager¹
Bruk i Norge
Varekjøp
0 kr
Kontantuttak i minibank
4 % (min. 25 kr)¹
Kontantuttak over skranke
4 % (min. 25 kr)¹
Bruk av posttjenester
4 % (min. 25 kr)¹
Bruk i utlandet
Varekjøp
0 kr
Kontantuttak i minibank
4 % (min. 25 kr)¹
Kontantuttak over skranke
4 % (min. 25 kr)¹
Valutapåslag
2,5 %
Øvrige gebyrer
Tilleggskort
540/3300 kr/kort²
Erstatningskort
0 kr
Elektronisk faktura
0 kr/mnd
Faktura
45 kr/mnd
Kopi av faktura
45 kr
Forsinkelsesgebyr
60 kr
Purregebyr (1. varsel)
35 kr
Inkassovarsel (2. varsel)
35 kr
Gebyr for betalings­oppfordring (3. varsel)
105 kr
Forsinkelsesrente
8 %
Låneeksempel
Eff. rente 34,93 %. 75.000 o/12 mnd. Kostnad: 22.486. Totalt: 97.486
Seks måneder etter at kortet aktiveres vil du automatisk få tilgang til Express Cash Service, og da kan du foreta kontantuttak fra minibank eller hos enkelte brukersteder
Fem kort inkludert (1 Platinum og 4 Gold), samt at ytterligere kan utstedes. Gold koster 540 kort/år, mens Platinum koster 3300 kort/år

Forsikringer

Med American Express Platinum Card har du til enhver tid reise- og avbestillingsforsikring inkludert, så lenge du betaler minimum 75 % av reisens totale kostnader – herunder både reise og overnatting – med kredittkortet, og polisen dekker følgende poster:

Medisinsk assistanse
Dekker inntil 10 000 000 kroner for kostnader relatert til nødvendig medisinsk behandling som oppstår på grunn av sykdom eller skade under reise
Kansellert eller endret reise
Dekker inntil 50 000 kroner ved kansellering, endring eller avbrudd av reise som følge av sykdom
Forkortet reise
Dekker kostnader knyttet til hjemreise og gjenopptagelse av opprinnelige reisen med inntil 50 000 kroner
Tap av eiendeler
Dekker inntil 25 000 kroner ved tap eller skade på personlige eiendeler, penger og reisedokumenter
Forsinkelses­beskyttelse
Dekker forsinket bagasje med inntil 4000 kroner per person ved mer enn 4 timers forsinkelse, og ytterligere 4000 per person ved mer enn 48 timers forsinkelse
Personskade som følge av ulykke
Dekker maksimalt 2 000 000 kroner per person per reise for ulykker som fører til invaliditet eller dødsfall innen 365 dager
Juridisk assistanse
Dekker inntil 250 000 kroner for juridiske kostnader under begjærelsen av kompensasjon, samt inntil 5 000 000 kroner for juridisk ansvar ved personskade, deres eiendom eller eiendeler
Veihjelp
Hjelp med tauing, reparasjoner og reservedeler, samt bilutgifter ved behov
Leiebil (tyveri, skade og ansvar)
Utvidet ansvarsforsikring og personskade, som dekker tyveri, skade og fradragsberettiget som faller inn under forsikringstypene VDW, LDW og TP
Kjøp­beskyttelse og retur­garanti
Dekker reparasjonskostnader dersom en vare skulle bli stjålet eller skadet, eller brukerstedet ikke aksepterer å ta tilbake en ubrukt vare

Utover dette må også reisen startes og avsluttes på bostedsadressen, og for innenlandsreiser kreves det minimum én overnatting eller at man har benyttet fly som transportmiddel. Når disse kravene er imøtekommet er den gjeldende for reiser på inntil 60 påfølgende dager, og maksimalt 240 dager i løpet av en 12-måndersperiode.

Forsikringspolisen dekker kortholder og ektefelle/samboer, samt hjemmeværende barn som er under 25 år på dagen for avreise, samtidig som det er verdt å merke seg at medisinsk assistanse ikke dekker personer over fylte 80 år.

Avtaletype: Inkludert forsikring
Forsikringsselskap: Chubb European Group SE og Inter Partner Assistance

Betingelser

I tillegg til en vurdering basert på nøkkeltall fra kredittopplysningsselskap, må du også innfri følgende betingelser for å kunne få dette kortet innvilget:

 • Du må ha fylt 18 år
 • Du må ha regelmessig inntekt
 • Du kan ikke ha betalingsanmerkninger
 • Din samlede gjeld kan ikke overstige fem ganger brutto inntekt Nasjonale krav iht. retnings­linjene for utlån av usikret kreditt
 • Du må kunne håndtere en tenkt renteøkning på inntil fem prosentpoeng Nasjonale krav iht. retnings­linjene for utlån av usikret kreditt

Kontakt­informasjon

Kort­utsteder
American Express Europe S.A. (Norway Branch)
Org. nummer
920 854 346
Kreditt­giver
American Express Europe S.A. (Norway Branch)
Org. nummer
920 854 346
Besøks­­adresse
Tegeluddsvägen 21, Stockholm, Sverige
Post­­adresse
Postboks 472 Sentrum, 0104 Oslo
Telefon
(+47) 24 05 52 65
Sperre kort
(+47) 24 05 52 63
E-post
sac@aexp.com

Hva er din erfaring med American Express Platinum Card?