Test av American Express Platinum Card

Kreditt­grense
1 000 000 kr
Rente­frihet
45 dager
Årsavgift
7800 kr
Alders­grense
18 år
Kontakt­løshet
Ja
Smart­betaling
Apple Pay
Vurdering
Låneeksempel:
Eff. rente 35,34 %. 120.000 o/12 mnd. Kostnad: 20.656. Totalt: 140.656
Vi har ikke et samarbeid med den aktuelle banken, men Zensum lar deg søke og sammenligne kort hos 5 banker samtidig
Gå videre til Zensum
Eff. rente 22,69 %. 25.000 o/12 mnd. Kostnad: 3.337. Totalt: 28.337. Ulike kort har ulike renter.
Annonselenke
Frem til 2018 var det DNB som satt med distribusjonsrettighetene for American Express (Amex) sine kort i Norge, men idet lisensen utløp valgte Amex å ta tilbake driften av sin egen portefølje. Først ut var de SAS-tilknyttede kortene, og tett deretter fulgte de velkjente grønn-, gull- og platinafargede kortene.

Overtakelsen bød naturlig nok på en rekke endringer, men den aller største var nok at kortene ble gjort om fra kreditt- til faktureringskort. Kort fortalt betyr dette at kortet ikke lenger har noen tilknyttet rentesats, samtidig som man heller ikke har muligheten til å nedbetale det utestående beløpet over tid. Den nye ordningen innebærer nemlig at man må tilbakebetale hele det utestående beløpet per måned, og senest 14 dager etter man mottar fakturaen.

Nytt av 2022 derimot, er at alle som har bestilt kort etter 1. juni 2021, nå har muligheten til å delbetale sitt månedlige beløp. I praksis innebærer dette at Amex igjen ligner mer på et standard kredittkort, og om du velger dette får du også de sedvanlige 45 dagene med rentefrihet.

Av de tre standardkortene i Amex sin portefølje er American Express Platinum Card unektelig det mest eksklusive. Av den grunn, og som seg kanskje hør og bør, byr den naturlig nok på en god del mer enn sine mindre søsken. Foruten om en omfattende reise- og avbestillingsforsikring, som også inkluderer egenandelsdekning for leiebil, kan kortet også by på bonuspoeng på alle varekjøp, tilgang til en rekke flyplasslounger i hele verden og tilgang den eksklusive tjenesten concierge.

Bonuspoeng på alle varekjøp og muligheter for oppgraderinger

Det Amex-kortene derimot har til felles er at de gir deg bonuspoeng på samtlige varekjøp, og denne ordningen er så enkel som at man mottar ett poeng per brukte krone. Denne ordningen har fått navnet Membership Rewards (MR), og dens aller største fordel er nok at de enkelt lar seg konvertere til EuroBonus-poeng (EB).

For den som ikke er så altfor bevandret innenfor feltet er sistnevnte flyselskapet SAS sitt fordelsprogram, og disse poengene kan altså benyttes til å enten kjøpe flybilletter eller oppgradere klassen på dine eksisterende reiser. Alle kortene gir som sagt den samme poengopptjeningen, og konverteringsraten her er på 20 EB- per 100 MR-poeng, som altså vil si at 200 MR-poeng tilsvarer én norsk krone.

Foruten om dette kan kortet også by på ytterligere fordeler innenfor kategoriene hoteller, leiebil og cruise. Med American Express Platinum Card får du nemlig tilgang til en rekke lojalitetsprogram hos kjedens tilknyttede hotellpartnere, som igjen kan by på fordeler som tidlig innsjekking og sen utsjekking, samt muligheten til å oppgradere romstandarden. Amex kan også skilte med en rekke ekstra insentiver om du bestiller via Platinum Travel.

Når det gjelder leiebil og cruise har du med førstnevnte tilgang til rabatter og oppgradering, mens du kan få inntil 300 amerikanske dollar å handle med hos enkelte av de tilknyttede cruisepartnerne når du bestiller via nevnte Platinum Travel.

Omfattende reise- og avbestillingsforsikring inkludert i årsavgiften

Selv om overgangen til faktureringskort har bydd på visse endringer, har American Express heldigvis holdt på sin inkluderte reise- og avbestillingsforsikring. Forskjellen er dog at Amex nå krever at man betaler minst 75 prosent av reisens totale kostnader – være seg utgifter knyttet til transport, så vel som losji – for at forsikringen skal være gyldig.

Utover dette må også reisen startes og avsluttes på bostedsadressen, og så lenge dette er imøtekommet er den gjeldende for reiser på inntil 60 påfølgende dager, og maksimalt 240 dager i løpet av en 12-måndersperiode. Forsikringspolisen dekker kortholder og ektefelle/samboer, samt hjemmeværende barn som er under 25 år på dagen for avreise, og poster som medisinsk assistanse, kansellert, endret eller forkortet reise, tap av eiendeler, beskyttelse mot forsinkelse, personskade som følge av ulykke, juridisk assistanse, veihjelp, kjøpbeskyttelse og returgaranti og ikke minst egenandelsdekning for leiebil.

Dette bør kort og godt dekke det meste, for ikke og si alt, av det man kan være så uheldig å støte på i løpet av et ferieopphold.

Priority Pass og tilgang på unik Concierge Service

De siste rosinene i pølsa er tjenestene Priority Pass og Concierge Service. Som Amex-kunde mottar man nemlig automatisk et Priority Pass-medlemskap, og denne gir deg adgang til mer enn 1300 flyplasslounger over hele verden. Fordelen med Platinum i denne sammenhengen er at man også får gratis adgang til OSL Premium Lounge på Gardermoen og North Sea Lounge i Stavanger, og det er jo aldri feil med et lite hvileskjær når man først er i området.

Den siste fordelen du har med American Express Platinum Card er tilgangen til tjenesten Platinum Lifestyle Concierge. Om du ikke drar kjensel på benevnelsen er concierge en yrkesbetegnelse for en portner som bistår gjester med daglige gjøremål, og det er nøyaktig dette tjenesten kan by på. Trenger du eksempelvis hjelp med planleggingen av din reise, ønsker å bestille billetter eller reservere et bord på din neste destinasjon, er det bare å slå på tråden.

Testen av American Express Platinum Card er utført av Dinero.no og ble sist oppdatert 2023-09-04

Vår vurdering (poengsum): 5/6

Karakterbegrunnelse

Alle kredittkortene vi tester gis karakterer basert på hvordan de scorer i ulike kategorier, og disse vektes igjen etter viktighet:

Rente og gebyrer har en vekting på 32,5 %
Fordeler har en vekting på 32,5 %
Brukeropplevelse har en vekting på 15 %
Helhetsvurdering har en vekting på 20 %
Rente og gebyrer

oppnår 34/100 poeng i kategorien gebyrer. I og med at Amex nå opererer med en nominell rente, har vi naturlig nok valgt å ta utgangspunkt i denne. kan i alle fall skilte med en relativt høy årsavgift, og kombinerer man dette med de ufordelaktige gebyrene, sitter man fort igjen med en ganske så middelmådig score.

Fordeler

I kategorien fordeler noterer kortet seg for 82/100 poeng. Som selve juvelen i Amex-krona, kan by på en rekke fordelaktige ordninger. Blant de gjeveste finner man fri adgang til en rekke flyplasslounger over hele verden, en eksklusiv concierge-tjeneste og muligheten til opptjening av EuroBonus-poeng på alle varekjøp. På toppen av dette kan den også skilte med en særs omfattende reise- og avbestillingsforsikring, som også inkluderer egenandelsforsikring for leiebil. Det skal sies at årsprisen er i det stiveste laget, men man får i alle fall mye for pengene.

Brukeropplevelse

Videre får 94/100 poeng i kategorien brukeropplevelse. Her er egentlig det aller meste at det man burde kunne forvente på plass. Amex byr på digital søknadsprosess i en moderne og lett tilgjengelig innpakning, rask responstid på henvendelser, muligheten for egen PIN-kode, kontaktløs betaling og ikke bare én, men to, apper. Rett og slett ganske så imponerende. Det eneste minuset her er strengt tatt at alle priser for samtlige kort er listet i samme dokument, snarere enn hver for seg, som gjør det noe uoversiktlig å vite hva som faktisk er gjeldende for akkurat ditt kort.

Helhetsvurdering

I vår totalvurdering får 80/100 poeng. På tross av den hårreisende årsavgiften, og de medfølgende elendige gebyrsatsene, veier fordelene i stor grad opp for de langt mer negative aspektene. I og med at kortet er såpass dyrt i drift er nok dette primært myntet på de som er på utkikk etter de litt mer eksklusive tilbudene, men i så henseendet leverer den til gangs.

Fordeler

 • Ett Membership Rewards-poeng per brukte krone, som enten kan benyttes i en egen fordelsbutikk eller konverteres til EuroBonus-poeng (20 EuroBonus-poeng per 100 kroner)
 • Omfattende reise- og avbestillingsforsikring inkludert
 • Egenandelsforsikring for leiebil inkludert i reiseforsikring
 • Fri tilgang til OSL Premium Lounge på Gardermoen og North Sea Lounge i Stavanger
 • Tilgang til over 1300 flyplasslounger over hele verden gjennom Priority Pass
 • Ekstra fordeler hos selskapets hotell- og leiebilpartnere
 • Concierge Service
 • Invitasjoner til arrangementer gjennom appen Amex NÅ, som også kan skilte med adgang til forkjøp, reserverte og premiumbilletter, samt sjansen til å kjøpe «i siste liten»-billetter til konserter og arrangementer
 • Støtte for Apple Pay

Ulemper

 • Skyhøyt årsgebyr
 • Ugunstige gebyrsatser
Vi har ikke et samarbeid med den aktuelle banken, men Zensum lar deg søke og sammenligne kort hos 5 banker samtidig
Gå videre til Zensum
Eff. rente 22,69 %. 25.000 o/12 mnd. Kostnad: 3.337. Totalt: 28.337. Ulike kort har ulike renter.
Annonselenke

Rabatter og bonusordninger

byr på en rekke rabatter og bonusordninger, og kanskje især for den som ønsker det lille ekstra. Under kan du se en oversikt over samtlige fordeler man oppnår ved å benytte kortet:

 • Membership Rewards: Ett Membership Rewards-poeng per brukte krone – hvor 200 poeng tilsvarer én krone – som enten kan benyttes i en egen fordelsbutikk eller konverteres til EuroBonus-poeng, hvor 100 kroner tilsvarer 20 EuroBonus-poeng
 • Flyplasslounger: Fri tilgang til OSL Premium Lounge på Gardermoen og North Sea Lounge i Stavanger, samt over 1300 flyplasslounger over hele verden
 • Lounge on-the-go: Ved å vise ditt boardingkort og registrere ditt Amex-kort i kassen, vil du motta et komplementært måltid du kan nyte «on-the-go» før flyet letter hos Ritazza på Gardermoen, Pontus in the air på Arlanda og Espresso House på Landvetter, Malmö Airport, Luleå Airport, Visby Airport, Kastrup og Helsingfors-Vanda
 • Dining by Amex: Tre ganger per år vil du få tilbud om en toretters middag for deg og en venn hos Grilleriet, Grand Café, Sjømagasinet, Ekebergrestauranten, Lofoten Fiskerestaurant og Festningen Restaurant. Tilbudet gjelder Dagens Meny og er gyldig i to måneder ad gangen
 • Hoteller: Eksklusive fordeler gjennom hotellprogrammene The Hotel Collection, Fine Hotels & Resorts og The Vacation Collection, samt automatisk tilgang til Milton Honors, Meliá Rewards og Radisson Rewards sine gull-lojalitetsprogrammer
 • Leiebil: 15 % rabatt på leiebil hos Hertz og gjennom Avis Preferred, samt 25 % rabatt på Hertz Prestige Collection
 • Cruise: Tilgang til eksklusive cruise gjennom AmaWaterways, Crystal Cruises, Crystal River Cruises & Crystal Yacht Cruises, Holland America Line, Oceania, Regent Seven Seas Cruises og Silversea

Rente og gebyrer

Generelt
Aldersgrense
18 år
Årsavgift
7800 kr¹
Kredittramme
5000 – 1 000 000 kr
Rentefrihet
45 dager
Kortutsteder
American Express
Betalingsnettverk
American Express
Kontaktløshet
Ja
Smartbetaling
Apple Pay
Grenser for varekjøp og uttak
Varekjøp i inn- og utland
Inntil disponibelt beløp av kredittgrense
Kontantuttak i inn- og utland
30 000 kr/14 dager
Bruk i Norge
Varekjøp
0 kr
Kontantuttak i minibank
4 % (min. 25 kr)²
Kontantuttak over skranke
4 % (min. 25 kr)²
Bruk av posttjenester
4 % (min. 25 kr)²
Bruk i utlandet
Varekjøp
0 kr
Kontantuttak i minibank
4 % (min. 25 kr)²
Kontantuttak over skranke
4 % (min. 25 kr)²
Valutapåslag
2,5 %
Renter
Månedlig nominell rente
1,65 %
Årlig nominell rente
19,8 %
Årlig effektiv rente
35,34 %
Øvrige gebyrer
Tilleggskort
540-3300 kr/kort³
Erstatningskort
0 kr
Elektronisk faktura
0 kr/mnd
Faktura
45 kr/mnd
Kopi av faktura
45 kr
Forsinkelsesgebyr
60 kr
Saldooverføring
3 %²
Purregebyr (1. varsel)
35 kr
Inkassovarsel (2. varsel)
35 kr
Gebyr for betalings­oppfordring (3. varsel)
105 kr
Forsinkelsesrente
8 %
Minimumsinnbetaling per måned
8,5 % (min. 400 kr)
Låneeksempel
Eff. rente 35,34 %. 120.000 o/12 mnd. Kostnad: 20.656. Totalt: 140.656
Alternativt kan du velge å betale 550 kr/mnd
Rente løper fra uttaks-/bruksdato
Fem kort inkludert (1 Platinum og 4 Gold), samt at ytterligere kan utstedes. Gold koster 540 kr/kort/år, mens Platinum koster 3300 kr/kort/år
Vi har ikke et samarbeid med den aktuelle banken, men Zensum lar deg søke og sammenligne kort hos 5 banker samtidig
Gå videre til Zensum
Eff. rente 22,69 %. 25.000 o/12 mnd. Kostnad: 3.337. Totalt: 28.337. Ulike kort har ulike renter.
Annonselenke

Forsikringer

Den inkluderte reise- og avbestillingsforsikring er gjeldende for alle reiser, så lenge man betaler minst 75 prosent eller mer av reisens totale transportkostnader med ditt American Express Platinum Card. Denne er altså uavhengig av transportmiddel, selv om dagsreiser uten overnatting kun dekkes når man benytter seg av fly.

Utover dette stilles det også krav til at man er medlem av Norsk Folketrygd og har en fast bostedsadresse i Folkeregisteret. Så lenge disse kravene er innfridd gjelder den for reiser på inntil 120 påfølgende dager eller 240 dager sammenlagt i løpet av en periode på 12 måneder. Polisen gjelder både for deg og din husstand – som i denne sammenheng er definert som ektefelle, registrert partner eller samboer og barn, stebarn og adoptivbarn eller fosterbarn under 25 år med felles adresse – eller inntil tre andre medreisende.

Samtidig er det verdt å merke seg at samtlige satser er oppgitt i norske kroner, samt at forsikrede må være under 80 år under hele reisen for å
bli omfattet av ytelsene medisinsk assistanse og dekning av kostnader.

Dekning
Pr. pers
Pr. skade
Avbestilt, utsatt, avbrutt eller endret reise
50 000
Medisinsk behandling
10 000 000
Akutt tannpleie
10 000
10 000
Sykehusytelser
750/døgn
7500
Forlenget opphold etter behandling
2000/døgn
20 000
Redningstjeneste
1 500 000
Begravelses- og jordfestelseskostnader
25 000
Reisegods
25 000
Kontanter og reisedokumenter
5000¹
Tapt eller forsinket avgang
2000
Forsinket reisegods
4000²
Juridisk bistand
250 000
Hjemtransport og reisesyke
Ubegrenset
Ubegrenset
Ulykke invaliditet barn og voksen (0-80 år)
2 000 000³
Dødsfall barn (0-16 år)
150 000
Dødsfall voksen (16-80 år)
2 000 000
Begrenset til 750 kroner for barn under 16 år
Ytterligere 4000 kroner pr. person om reisegodset ikke har ankommet innen 48 timer
En prosentandel av summen ut ifra grad av invaliditet
Avtaletype
Inkludert forsikring
Forsikringsselskap
Chubb European Group SE og Inter Partner Assistance

Med American Express Platinum Card har man også veihjelp inkludert i reiseforsikringen. Denne er gyldig så lenge du befinner deg innenfor Europa og mer enn 50 kilometer fra din registrerte adresse, og dekker da utgifter knyttet til tauing, reparasjoner og reservedeler. Utover dette dekker forsikringen også kost og losji mens kjøretøyet repareres, begrenset til 2000 kroner per døgn i inntil tre døgn.

Avtaletype
Inkludert i reiseforsikringen
Forsikringsselskap
Chubb European Group SE og Inter Partner Assistance

Inkludert i reiseforsikringen har man også leiebilsdekning, og også her forutsettes det at du har betalt minst 75 prosent av leiebilforholdet med ditt American Express Platinum Card eller med dine Membership Rewards-poeng.

Forsikringen gjelder for inntil fem personer per reise, og dekker alle beløp den forsikrede er ansvarlig for under leieavtalen – inkludert egenandelen – uavhengig av om du er ansvarlig for hendelsen eller ei. Dekningsgraden kan dog ikke overskride verdien på leiebilen eller inntil maksimalt 750 000 kroner. Dersom du anses å være juridisk ansvarlig for skade på person eller eiendom, dekkes kostnadene knyttet til hendelsen og videre juridisk bistand med inntil 7 500 000 kroner.

Forsikringen dekker følgende poster:

 • Bilskade (Collision Damage Waiver – CDW)
 • Tap (Loss Damage Waiver – LDW)
 • Opphevelse/reduksjon av egenandel (Removal/reduction of excess – CDW/LDW)
 • Tyveribeskyttelse (Theft Protection – TP)
 • Utvidet ansvarsforsikring (Top Up/Supplemental Liability – SLI)
 • Personskade (Personal Accident – PA)
Avtaletype
Inkludert i reiseforsikringen
Forsikringsselskap
Chubb European Group SE og Inter Partner Assistance

Kjøpbeskyttelse og returgaranti er den siste inkluderte posten i reiseforsikringen. Denne er gjeldende for varer til personlig bruk, så lenge disse er betalt for med American Express Platinum Card og varene ikke har hatt noen tidligere eiere.

Kjøpbeskyttelsen trer i kraft om varen skulle bli stjålet eller skadet innen 90 dager etter innkjøpet, og dekker enten kostnadene knyttet til reparasjon eller inntil 15 000 kroner om varen må erstattes. Utover dette kan man ikke erstattes for mer enn 15 000 kroner for ett og samme tilfelle, og samlet inntil 60 000 kroner i løpet av en 12-månedersperiode.

Returgarantien gjelder dersom brukerstedet du har handlet hos nekter å ta imot en ubrukt vare innen 90 dager. Også her forutsettes det at du har betalt for varen med ditt Platinum-kort, samt at brukerstedet må være registrert med en fysisk norsk adresse. Erstatningen er her satt til enten den laveste summen av innkjøpsprisen eller 5000 kroner, begrenset til 15 000 kroner i løpet av en 12-månedersperiode.

Avtaletype
Inkludert i reiseforsikringen
Forsikringsselskap
Chubb European Group SE og Inter Partner Assistance

Betingelser

I tillegg til en vurdering basert på nøkkeltall fra kredittopplysningsselskap, må du også innfri følgende betingelser for å kunne få dette kortet innvilget:

 • Du må ha fylt 18 år
 • Du må ha regelmessig inntekt
 • Du kan ikke ha betalingsanmerkninger
 • Din samlede gjeld kan ikke overstige fem ganger brutto inntekt Nasjonale krav iht. retnings­linjene for utlån av usikret kreditt
 • Du må kunne håndtere en tenkt renteøkning på inntil fem prosentpoeng Nasjonale krav iht. retnings­linjene for utlån av usikret kreditt

Kontakt­informasjon

Kortutsteder
American Express Europe S.A. (Norway Branch)
Org. nummer
920 854 346
Besøksadresse
Tegeluddsvägen 21, Stockholm, Sverige
Postadresse
Postboks 472 Sentrum, 0104 Oslo
Telefon
(+47) 24 05 52 65
Sperre kort
(+47) 24 05 52 63
E-post
sac@ aexp.com

Brukererfaring med Flying Blue Premium kredittkort

Hva er din erfaring med Flying Blue Premium kredittkort?